Cveće duže traje kad je u mlakoj vodi

Cveće duže traje kad je u mlakoj vodi

Autor: | 07/02/2016

0

Svako želi da mu cveće u vazi što duže traje, jer ukrašava i oplemenjuje prostor. Osnovno pravilo prilikom kupovine je da se dobro pogleda da li je cveće sveže, što se lako može ustanoviti po njegovom izgledu. Vazu u koju stavljamo cveće treba dobro oprati i napuniti je do trećine vodom sa česme. Pre nego što u vazu stavimo cveće, treba sačekati da voda dobije sobnu temperaturu.

Sa cveća obavezno odstraniti donje listove da bi se sprečilo truljenje. Na taj način se odstranjuje i materija koja sprečava otvaranje pupoljaka. Svaku stabljiku treba skratiti za santimetar do dva, i to pod vodom, kako vazduh ne bi ušao u sprovodne snopiće i otežao kretanje vode do pupoljaka.

Količina vode zavisi od vrste cveća u vazi. Ruže, karanfili i hrizanteme vole dosta vode, a za lale i gerbere dovoljno je napuniti trećinu vaze. Gerberima se voda menja svakog dana jer stabljika ispušta sluz, dok lalama vodu treba samo dolivati. U vazu je dobro povremeno staviti aspirin da bi se sprečilo stvaranje bakterija koje izazivaju truljenje stabljike.

Gladiolama treba skinuti poslednja tri pupoljka da bi se cvetovi brže i bolje razvili. Mimoze duže traju u mlakoj vodi, a cvetove treba svakog dana prskati. Cvetove orhideje, kamelije i ciklame ne treba orošavati da ne bi došlo do pojave ružnih mrlja i truljenja.

Ruže spadaju u najlepše cveće. Prilikom kupovine odabrati ruže koje imaju lepo, zdravo zeleno i čvrsto lišće, čvrst cvetni vrat, a cvet jasnu boju. Pre nego što ih stavite u vazu, ruže treba potopiti u posudu sa mlakom vodom zagrejanom do 40 stepeni i držati ih 15-20 minuta. Pre nego što se izvade iz vode, ruže treba skratiti kosim rezom za 2,5 santimetara. Vodu treba menjati svakog dana, i to prokuvanu i ohlađenu. Ruže ne smeju da budu na toplom mestu.

Društvo

Cveće koje ima šuplju stabljiku, kao amarilis, treba podsecati svakog drugog dana. Neke vrste ne podnose mešanje sa drugim cvećem, na primer, karanfil, narcis, ljubičica, šeboj... Cveće ne voli direktno sunce, promaju, niti blizinu grejnog tela.

Komentari (0)

Loading
, Foto:gulivar/thinkstock hellomagazin
Tagovi: cveće dekor