Kako da uštedite novac na popravkama po kući

Kako da uštedite novac na popravkama po kući

Autor: | 10/02/2016

0

Kada se nešto pokvari, pozivanje "profesionalaca" možda i nije tako dobra ideja… barem ne odmah…

Kada ste vlasnici svoje kuće, često vam situacija i stanje vašeg doma deluju kao rupa bez dna – stalne popravke, unapređenja i zamene, odnosno radovima nikad kraja. Kada pripremate svoj dom za zimu ili proleće, morate mnogo stvari uzeti u obzir i razraditi plan kako ćete sebi obezbediti udobno mesto za odmor. Kada vam sav novac praktično leti iz džepova, čak i one male uštede na popravkama vam mogu popraviti stanje računa. Dakle, sledeći put kada se nešto pokvari, nemojte odmah zvati majstora, već pokušajte sami da popravite. Predstavljamo vam nekoliko načina kako možete popraviti kvarove u svom domu i uštedeti malo novca.

1. Van-sezonske popravke

Popravka ili radovi na nekim delovima vašeg doma, mogu imati različite cene u zavisnosti od doba godine. Kada stiže jesen, popravka peći ili sistema grejanja je veoma visoka, kao i usluge odžačara na primer. Sve te detalje možete rešiti i tokom leta, kada majstori nemaju svoje sezonske radove, jer možete dobiti popust i na vreme skinuti tu brigu sa vrata.

2. Jutjub

Često nakon malo pretraživanja, možete na internetu naći rešenje za popravku nekog kvara, koje će vam uštedeti dosta novca. Na Jutjub sajtu postoji dosta snimaka koji vam korak po korak objašnjavaju brojne popravke, ali mnogobrojne projekte koji se ne tiču samo popravljanja. Šanse da ćete pronaći ono što vam je potrebno su zaista velike. Kada nađete neki snimak koji vam je zaista pomogao, "pretplatite" se na kanal sa kog je potekao, jer ćete verovatno imati prilike da tu pogledate i brojne druge stvari.

3. Reciklirani materijal

Izgradnja i popravka upotrebom recikliranog ili pronađenog materijala, neće vam samo uštedeti novac, već će doprineti i očuvanju naše prirodne sredine. Sve, od drveta, od vrata, prozora, umivaonika, osvetljenja i brojnih drugih stvari, mogu se pronaći za mnogo manje novca ako ste voljni da kupite polovnu stvar. Budite oprezni kada kupujete, odnosno uverite se u kvalitet polovnog predmeta.

4. Iznajmite / pozajmite alat

Izrada uradi sam projekata je zaista super, ali alat koji vam je potreban za neke radove je zaista veliki trošak, koji će vas unazaditi i pre nego što počnete. Ako ćete neki alat koristiti samo jednom, pokušajte da ga pozajmite od poznanika, jer je trošenje novca na takvo nešto upravo ono što želimo da izbegnemo.

5. Materijale i ruke nabavljajte posebno

Kada angažujete profesionalce da rade na vašem domu, uvek prvo pitajte koja je cena materijala. Odnosno, raspitajte se da li oni imaju neki popust za kupovinu materijala, pošto brojne prodavnice njima nude potrepštine po sniženoj ceni. Na kraju krajeva, tražite od njih spisak neophodnih materijala i sami idite u kupovinu. Ovo će vam verovatno uštedeti novac, a i znaćete šta dobijate, jer sami znate koji ste materijal kupili.

6. Fabričke cene

Kada kupujete neki veći uređaj ili veću količinu materijala za svoj dom, posetite sajt proizvođača i pokušajte da pronađete prodavnicu koja vam to nudi po fabričkim cenama. Neki proizvođači svoju robu nude po znatno nižim cenama od preprodavaca, a to posebno važi za van sezonske radove.

7. Preventivno održavanje

Redovno održavanje može produžiti životni vek glavnih sistema vašeg doma. Promena filtera na klimi može kao rezultat dati klimu koja duže i bolje radi. Dubinsko čišćenje, vizuelne inspekcije i uklanjanje otpada pomoći će vam da vaš dom bude u savršenom redu, a omogući će vam i da na vreme spazite pojavu nekog kvara. Ako tokom rutinske provere pronađete mali kvar, odmah se pobrinite za njega, odnosno pre nego što se situacija pogorša.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor kuća

Najnovije vesti