Hodnik: Najmanja, ali ne i sporedna prostorija

Hodnik: Najmanja, ali ne i sporedna prostorija

Autor: | 12/02/2016

0

Hodnik stana je prostorija koja čini vezu između spoljnog i unutrašnjeg, javnog i privatnog prostora u kojem provodite svoj život.

Iako je često ovo najmanja prostorija stana, ne treba da je tretiramo kao sporednu. To ćemo izbeći ukoliko pri uređenju budemo vodili računa o nekoliko faktora. Naime, veoma je bitno da sagledamo šta je to što svakodnevno radimo pred izlazak iz stana ili po ulasku u njega. Ovo će nam ukazati na to kakve zahteve bi trebalo da ispunimo pri nameštanju i dekorisanju ovog dela doma.

Neophodno je da prostor bude svetao i prozračan. Kako često u ovoj prostoriji nije moguće obezbediti prirodno osvetljenje, valja se poigrati pastelnim, svetlim tonovima toplih boja, kao i pametnim odabirom rasvetnih tela i bojom svetla koju ona emituju. Ogledala velika i mala će, takođe, otvoriti prostor. Kako bismo dodatno oživeli ovaj deo stana, pod bi valjalo uraditi u nekoj jarkoj boji. Naravno, ovaj savet prihvatite ukoliko se ovako obrađen pod može uklopiti sa podovima u ostalim prostorijama. Sličan efekat se može dobiti postavljanjem malenog tepiha u više nijansi iste boje.

Nameštaj treba birati i postaviti pametno. Nije dobro rešenje staviti plakare direktno preko puta vrata, to će stvoriti utisak skučenosti. Zato je bolje nameštaj smestiti iza krila vrata kako ne bi skretao pažnju na sebe. Ukoliko to nije moguće, vrata plakara treba obložiti ogledalom.

Uski cipelarnici i garderoberi svetlih boja, uključujući i belu, idealan su izbor za opremanje ove prostorije. Ukoliko postoje mogućnosti, dobar izbor za nameštanje hodnika su i konzolni elementi koji time što su odvojeni od tla daju iluziju većeg prostora. Nekoliko uskih polica duž zidova hodnika će izdužiti prostor i učiniti ga elegantnim.

Ambijent se može upotpuniti čivilukom interesantnog oblika, klupicom ili tabureom koji će olakšati obuvanje. Obavezno odredite mesto na kome ćete uvek ostavljati svakodnevne sitnice, poput ključeva od kola i slično, kako bi uvek bile pri ruci.

Najvažnije je da sledite svoje potrebe i budite praktični, kao i da obezbedite da prostor ne bude zatrpan izuvenim cipelama ili nemarno ostavljenim kišobranima. Male hodnike ne treba da pretvorite u skladišta, već da pametno iskoristite svaki kvadrat dragocenog prostora.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor

Pročitajte još

Najnovije vesti