Kina nudi ženama odsustvo s posla tokom "onih dana"

Kina nudi ženama odsustvo s posla tokom "onih dana"

Autor: | 22/02/2016

0

Kineska provincija Anhui složila se da ženama koje trpe velike bolove tokom menstrualnog ciklusa omogući odsustvo s posla.

Sve žene, koje zbog jakih bolova žele da izostanu s posla, moraće da donesu potvrdu lekara iz legalnih medicinskih instituta ili bolnica kao dokaz, piše sajt China.org.

Anhui nije prva kineska pokrajina koja se odlučila na takav potez. Pokrajine Šanksi i Hubej već su uvele tzv. menstrualno bolovanje.

Zakoni koji ženama omogućavaju odsustvo na poslu tokom menstruacije primenjuju se i u Južnoj Koreji, Japanu, Idoneziji i Tajvanu. Najdarežljiviji je Tajvan, koji daje 3 dana odsustva, dok u Indoneziji žene retko koriste ovu mogućnost zbog napornih medicinskih pregleda.

Kompanija "Najki" jedina je u svetu koja je uključila ovakvu vrstvu odsustva u svoj kodeks poslovnog ponašanja, piše Independent.

Prema istraživanju organizacije Pub Med Health, jedna u 10 žena ima toliko snažne grčeve i bolove tokom ciklusa, da ne može normalno da obavlja svakodnevne aktivnosti. Ovo stanje u medicini poznato je kao disemenoreja.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: zdravlje žene

Najnovije vesti