Na put sa psom bez stresa: Šta sve treba da znate kada putujete sa četvoronožnim prijateljem

Na put sa psom bez stresa: Šta sve treba da znate kada putujete sa četvoronožnim prijateljem

Autor: | 06/03/2016

0

U mnogo slučajeva psi su poželjni i najbolji suputnici. A navići psa na duga putovanja samo je stvar dobre volje i neposustajanja. Ali, kako bi vaš pas isto tako voleo da putuje kao i vi potrebna je odgovarajuća oprema, ali i stav kako bi putovanje prošlo sigurno i zadovoljavajuće za sve.

Pre nego što krenete na put, pobrinite se da imate sve što vam je potrebno kako bi vaš pas bio srećan i zdrav, to ne znači da ga nahranite s masom finih poslastica. Ovo je popis onoga što morate da imate sa sobom kada vodite psa na put.

• Ogrlica, povodac i kontakt podaci vlasnika: Jako je loše ako vam se pas izgubi daleko od kuće, a ako se izgubi bez ikakve oznake onda je to još gore. Kako biste izbegli takvu situaciju svakako imajte sa sobom povodac i ogrlicu na koju ćete staviti maleni medaljon sa svojim podacima.

• Hrana, voda i činija: Uvek ponesite dovoljne zalihe hrane koju vaš pas voli. Uz to ponesite i njegovu omiljenu činiju, ali i puno vode kako biste utolili žeđ svom najboljem prijatelju. Promena hrane koju inače pas jede može da rezultira time da pas putovanje doživljava kao stresnu situaciju, a stresne situacije je najbolje izbegavati.

• Prostirka i kesice: Uvek ponesite prostirku na kojoj vaš pas spava. Tako ćete ga barem malo zavarati, a i ako zahladi imaćete nešto čime ćete moći da ga ugrejet. Kesice su bitne kada vaš pas mora da vrši nuždu. Istina on će to da uradi sa i bez kesice, ali vaš novčanik će vam biti zahvalan, ako izbegnete eventualnu kaznu, ako ne pokupite iza vašeg psa.

• Peškiri, vlažne maramice: Uvek je dobro da ih imamo pri ruci pošto psi vole da skaču po blatu, a blatne šape ostavljaju mrlje na sedištima automobila.

Neki psi vole tokom vožnje da izbace svoju glavu kroz prozor i uživaju u povetarcu i lepršanju ušiju na vetru. Ali to nikako nije dobra ideja. Čak i ako je vaš pas srećan putnik, ne bi smeli da dopustite da slobodno luta vašim automobilom za vreme vožnje. To posebno može biti opasno za psa, ako dođe do saobraćajne nezgode, koju možete uzrokovati i takvim ponašanjem.

Danas postoje posebni transporteri dizajnirani za transport pasa, uz pretpostavku da veličina psa nije ograničavajući faktor. Prilikom odabira transportera on bi trebao da bude dovoljne veličine da pas može slobodno da ustane i okrene se, ali opet ne toliko velik da bi pas mogao slobodno da šetata njim – vezano za raniju konstataciju. Ali najvažnije od svega je da transporter može sigurno da se pričvrstiti kao se ne bi pomerao tokom vožnje. Ako vaš pas ne voli da boravi u transporteru onda svakako razmislite o tome da nabavite mrežu koja se stavlja u prtljažnik tako da pas može slobodno da viditi šta se događa u automobilu, ali ne može da se kreće nigde drugde nego po prtljažniku.

Često se zaustavite

I dok vama vožnja koja traje po nekoliko sati nije toliko naporna za vašeg psa ona predstavlja stresnu situaciju. Stoga često se zaustavljajte kako bi pas izašao iz vozila i "protegnuo noge". Isplanirajte česta stajanja isto tako kao da sa sobom imate maleno dete. Česte stanke za nuždu i prilika da potroši nešto od nagomilane energije samo će pomoći u tome da vaš pas postane srećan saputnik.

I najvažnije od svega! Kada stanete kako biste vi protegli noge ili popili kafu nikako nemojte psa da ostavljate zatvorenog u automobilu na suncu, pa makar mu ostavili malo otvoren prozor. Temperatura u automobilu tokom letnjih vrućina jako se brzo se penju do granica koje nisu podnošljive za pse.

Često se kaže da je pas najbolji čovekov prijatelj. S pravom opremom i pomnim planiranjem neće postojati nikakav razlog da vaš najbolji prijatelj ne postane i vaš najbolji saputnik na putu.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin

Pročitajte još