"Hiit" trening: Najpopularniji vid vežbi u Njujorku

"Hiit" trening: Najpopularniji vid vežbi u Njujorku

Autor: | 09/03/2016

0

Ako spadate u grupu onih koji ne preskaču treninge i redovno posećuju teretane, onda vam je sigurno poznat intervalni trening visokog intenziteta (HIIT- intensity interval training) koji se već neko vreme praktikuje kao vrlo popularna i efikasna metoda sagorevanje masti.

HIIT trening omogućava celodnevno sagorevanje masti, pa nije ni čudno što je toliko popularan.

Osnovna razlika između regularnog treninga i HIIT treninga je upravo ta.

Naime, pilikom izvođenja kardia niskog intenziteta, kao što je na primer brzo hodanje, ova vežba sagoreva masti, ali samo tokom njenog izvođenja, a HIIT omogućava celodnevno sagorevanje, odnosno vaše telo topi kalorije i posle treninga.

Najnovija studija je pokazala da je ovakva vrsta treninga veoma efikasna ukoliko želite da se oslobodite šlaufa oko struka, ali i da na duže staze čuva vaše zdravlje, tačnije kardiovaskularni sistem koji ukoliko zapostavite može biti uzrok bolesti srca.

Len Kravitz, istraživač i programski koordinator za istraživanja na polju vežbi pri Univerzitetu Nju Meksiko u Albukerkiju otkriva da uz pomoć HIIT treninga naše telo sagori i do 15 odsto kalorija više nakon odlaska iz teretane. To znači da ukoliko za vreme HIIT treninga sagorite u proseku 550 kalorija, posle treninga vaše telo će sagoreti dodatnih 75 odsto masti.

Činjenica da vaše telo posle ovakvog treninga sagoreva masti skoro ceo dan je glavni razlog zbog kojeg je HIIT toliko popularan među vežbačima, ali i damama koje žele da se što pre reše viška.

Ukoliko u teretani koristite traku za trčanje, spravu za veslanje i tegove oko sat vremena vaš puls će se naći u takozvanoj "narandžastoj" zoni nekih dvanaest do dvadeset minuta i omogućiti telu da sagori mnogo veću količinu kalorija nego inače.

- Kada vežbamo ovako naporno naše telo traži više kiseonika koristeći pritom više energije kako bi održalo nivo kiseonika u telu koji smo imali pre treninga - objašnjava trener iz TroupeFit teretane u Njujorku.

Ono što je ohrabrujuće kod HIIT treninga jeste što ne morate da idete u teretanu da biste postigli željene rezultate. Dovoljno je da na primer prilikom jutarnjeg trčanja uvedete par deonica na kojima ćete trčati sprint, ili kad god je to moguće idite uzbrdo.

A ukoliko vam se ideja da se u kratkim vremenskim intervalima iscrpite i preznojite ne sviđa, znajte da prema nekim istraživanjima HIIT trening izaziva veći osećaj zadovoljstva od umerenih treninga. Tako da drage dame, osim što ćete se osećati lepo uz pomoć HIIT-a ćete u kratkom periodu videti rezultate.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: lepota trening