Jedanaest činjenica koje treba da znate o vašim bradavicama

Jedanaest činjenica koje treba da znate o vašim bradavicama

Autor: | 19/03/2016

0

One mogu biti različitih oblika i veličina, mogu pružiti prelepo zadovoljstvo, pomoći vam da nahranite bebu i čak ukazati na neke zdravstvene probleme. Ozbiljno, one su čudesne. Nakon čitanja ovog članka, verovatno ćete imati više poštovanja prema ovom delu tela.

1. Mogu se proširiti i do centimetar

Veličina ženskih bradavica i areola mogu biti kao metalni novčić od 20 dinara, ali i manji od metalnih 5, i u oba slučaja je to sasvim normalno. Ako se ugojite ili zatrudnite, mogu postati ogromne.

2. Mogu biti razlčitih boja

Svetlo roze, cigla crvene, tamno braon: Pigment bradavica ima povezanost sa etičkom pozadinom žene i tonom ostale njene kože. Kao što se veličina bradavica može promeniti kada imate bebu, tako se menja i njihova boja, a ta promena je uglavnom trajna.

3. Sposobne su za pružanje mnogo zadovoljstva

Bradavice su erogena zona mnogih žena, a studija iz 2011. godine je ovo i potvrdila. Istraživači su koristeći magnetnu rezonancu, otkrili da kada se bradavice stimulišu, centar za zadovoljstvo u mozgu se aktivira isto kada se stimuliše klitoris ili vagina.

4. "Bradavice-orgazam" nije nestvaran

Ista studija iz 2011. koja je utvrdila povezanost između stimulacije bradavica i centra za zadovoljstvo u mozgu je takođe podigla mogućnost da sama stimulacija može rezultovati orgazmom, nečim što su mnogi istraživači utvrdili da samo mali broj žena može da doživi.

5. Ponekad dolaze u trojkama

Neretko se dešava da se muškarci ili žene rode sa tri bradavice (ili četiri, ili pet, ili sedam - po jednoj studiji iz 2012.) Ove "ekstra" suvišne bradavice, poznate kao "prekobrojne bradavice", se pojavljuju u obliku mladeža ili fleka. Nikada se ne razvijaju u prave grudi, i mogu se pojaviti bilo gde na telu.

6. Bradavice treba da budu kvrgave

Ako pogledate malo bolje u vaše bradavice i površinu areola, videćete da su kvrgave, sa kraterčićima kao dva mala Meseca. Te kvrgice mogu biti folikule dlake, kanali ili žlezde koje luče tečnost i potpuno je normalno imati ih.

7. Međutim, te kvrge nekada znaju biti opasne

Redak oblik raka dojke, koji se naziva Padžetova bolest, može se pojaviti u obliku crvene kvrge ili osipa na bradavici ili areoli. To izgleda kao "ljuta" koža koja ne želi da ode. Ako primetite ovakvu promenu na bradavicama koja se ne povlači, posetite doktora.

8. Ne vole teretanu

Vežbanje je super zdravo za vaše telo, ali može biti gruo prema vašim bradavicama, koje često postaju suve, nadražene, a nekad mogu i da prokrvare zbog trnja između njih i sportskog grudnjaka. Pre nego što krenete na vežbanje, nanesite na njih vazelin kako biste izbegli njihovu iritaciju.

9. Dojenje ih takođe može povrediti

Iritacija, bol, krvarenje, osetljivot - ovo su samo neke od posledica imanja gladnog novorođenog deteta koje se ne odvaja od vaših bradavica. Ovi simptomi uglavnom nestaju kada se majka navikne i nauči kako da bolje drži dete tokom dojenja, a ako ovi problemi i dalje ostanu nakon nedelju dana, trebalo bi da se posavetujete sa vašim doktorom ili babicom.

10. Iz njih može da curi mleko (samo od sebe)

Mame koje doje bi trebalo da uvek pri sebi imaju bluzu viška u svojoj tašni. Ovo je totalno čudan fenomen, ali mnoge žene su primetile da čim čuju plač deteta, bilo gde da su, mleko krene da im curi iz bradavica.

11. Sekret može biti vrlo opasan znak

Malo sekreta koji izlazi kada stegnete bradavicu verovatno nije strašna stvar, ali ako primetite beli kremasti iscedak koji curi i kada ne stegnete bradavicu, može biti znak rasta tumora (ne mora biti kancerogen) u mozgu. Zeleni ili crni iscedak može ukazivati na benigni problem sa crevima, dok krvavi sekret ukazuje na postojanje raka dojke. Ako primetite bilo kakav iscedak, obavezno to kažite svoj doktoru i ginekologu.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: zdravlje

Najnovije vesti