Ovo je najbolji (i jeftin) način da se zaštitite od žuljeva

Ovo je najbolji (i jeftin) način da se zaštitite od žuljeva

Autor: | 12/04/2016

0

Bolni žuljevi muče mnoge ljude sa osetljivom kožom stopala, ali su naučnici konačno pronašli način da spreče ovu neprijatnu pojavu.

Nakon što su proučavali 128 maratonaca, istraživači su rekli da je trik u korišćenju najobičnije hirurške trake, kojom se obično pričvršćuju zavoji prilikom previjanja.

Pre deset godina dr Grant Lipman radio je kao lekar za maratonce, koji su svakog dana pretrčavali i do 70 kilometara u različitim delovima sveta.

Uprkos surovim uslovima i ekstremnom opterećenju tela, oni se nisu žalili ni na šta drugo, osim na žuljeve. Isprobali su razne metode prevencije, uključujući nanošenje talka, antiperspiranta, lubrikanta, traka i adhezivnih uložaka za obuću, ali ništa nije pomagalo.

Međutim, Lipman je sa kolegama sa Stenford univerziteta otkrio da jeftina lepljiva papirna traka, kakvu možete kupiti u svakoj apoteci, stavljanjem na delove stopala sklone žuljevima, sprečava njihovu pojavu.

- Ljudi koji su istraživali prevenciju žuljeva 30, pa i 40 godina, nikad nisu pronašli ništa efikasnije - kaže Lipman, koji je autor nove studije.

Tokom istraživanja, naučnici su pratili maratonce koji su tokom sedam dana istrčali 250 kilometara i otkrili da se kod 95 od 128 nisu formirali žuljevi ni na jednom mestu obloženom hirurškom trakom, dok je 81 od 128 dobilo žuljeve na mestima koja nisu bila zaštićena trakom.

Rezultati su objavljeni u časopisu Clinical Journal of Sport Medicine.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: zdravlje