Ciste na jajnicima: Šta treba da znate o ovom problemu

Ciste na jajnicima: Šta treba da znate o ovom problemu

14/04/2016

0

Ciste na jajnicima su mali balončići ispunjeni tečnošću koji se pojavljuju na ili u jajnicima i nisu neuobičajena komplikacija endometrioze. Međutim, i dalje možete biti pod rizikom njihovog razvijanja čak i ako nemate endometriozu. Mnoge žene ih dobiju tokom ciklusa, a da uopšte ni ne znaju da ih imaju.

Ciste mogu postati veliki problem kada previše narastu (što se naziva torzija ili uvijanje jajnika i može rezultovati gubitkom celog jajnika) ili kada puknu. Mogu procureti, bukvalno eksplodirati ili se uviti, što izaziva mnogo bolova. Svaki put kada ste u ovulaciji, to može izazvati formaciju ciste. Verovatno je njihova pojava češća, jer mnoge žene ne osećaju uvek simptome - ne osećaju ništa, dok se ne desi neka promena.

Da biste bolje razumeli i videli kolike su šanse za razvijanje cisti na jajnicima, vaš doktor mora da vam da dijagnozu uz pomoć uktrazvuka, osim ako nemate neki simptom - a to nije sve što možete preduzeti za sprečavanje curenja ili jakih bolova u donjem delu stomaka. Jedina stvar koja se dokazala kao najbolja za prevenciju cisti na jajnicima su - kontraceptivne pilule. Ako saznate da ste podložne dobijanju cisti, najbolja opcija je zaista uzimanje kontraceptivnih pilula.

Jedino ova stvar može još povećati šanse za pucanje jajnika, a to je seksualni odnos. Ako imate seks dok ste u ovulaciji i imate veliku cistu, ona može biti izložena pucanju.

Tretmani rešavanja ovog problema su širokog spektra - nekim ženama pomažu lekovi i toplota, dok drugim samo operacija može pomoći. Ako mislite da imate cistu na jajniku, popričajte što pre sa vašim doktorom, koji će vam dati najbolji mogući savet.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock/story.rs/NP hellomagazin
Tagovi: zdravlje

Pročitajte još

Najnovije vesti