Pet najčešćih grešaka zbog kojih vam meso sa roštilja ispada loše

Pet najčešćih grešaka zbog kojih vam meso sa roštilja ispada loše

Autor: | 17/04/2016

0

Proleće je savršeno godišnje doba za roštiljanje i uživanje u pripremi hrane na otvorenom. Zato, izbegnite tipične greške i napravite ukusan obrok u kome će svi uživati.

Pečenje roštilja je umetnost, i veština koja se stiče iskustvom. Da biste ispekli kvalitetan komad mesa potrebno je izbegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.

1. Ne uzimate dovoljno vremena za mariniranje

Roštilj će imati bolji ukus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati pre pečenja, a idealno bi bilo i veče pre pripreme. Ne zaboravite da u marinadu dodate i malo kiseline poput limunovog soka ili sirćeta, jer će ono sprečiti razvoj heterocikličnih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

2. Izbegavate korišćenje dodatne masnoće

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje premažite uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrejanih rešetki pre nego što na njih stavite ovakve komade mesa.

3. Stavljate na rešetku hladno meso

Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tiganj, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dostigne sobnu temperaturu pre nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete "šokirati" meso toplinom, a ono će se lepše ispeći i imati bolju boju. Ovako se savršeno peče debeo odrezak s kostima.

4. Previše okrećete meso

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje da ga što manje okrećete i pomerate. Naime, mesu s roštilja onaj ekstra ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.

Kada mislite da je vreme za okretanje odrezaka, hvataljkama nežno pokušajte odvojiti meso od rešetke. Ako se meso "lepi" za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da ga treba pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lepu karamelizovanu površinu.

5. Ne dopuštate mesu da se odmori

Da bi se stabilizovali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno "odmoriti". Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji polovinu vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijska folija zadržaće toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: recept recepti

Najnovije vesti