Boje kroje raspoloženje ukućana

Boje kroje raspoloženje ukućana

Autor: | 22/04/2016

0

Prilikom uređenja stambenog prostora, posebnu pažnju treba obratiti na boje koje će se naći na zidovima.

Boje ne treba birati po principu "sviđa mi se - ne sviđa mi se", već ih pažljivo uskladiti sa namenom prostorije, njenom orijentacijom u odnosu na strane sveta, dimenzijama i proporcijama, količinom prirodne svetlosti i nameštajem.

Nova boja na zidovima u potpunosti može da izmeni utisak i izgled prostorije, pravi izbor će je ulepšati, a pogrešan - poružneti.

Imajte na umu da boja može uticati na to kako ćemo se u nekoj prostoriji osećati, koliko ćemo vremena u njoj provoditi. Dve jednake, ali različito obojene prostorije istom posmatraču mogu da deluju potpuno različito. To je magija boje koju treba iskoristiti.

Odavno je poznato da žive, tople boje prividno smanjuju prostor, dok ga hladne, sa plavom osnovom, mogu vizelno povećati. Znamo da je krečenje u belo "zicer" i da to mnogi primenjuju, ali ako volite da igrate na sigurno, ofarbajte bar jedan zid u neki drugi kolor. Već to će doneti pokret i živost prostoru koji organizujete. Imajte na umu to da će bela intenzivirati boju koju ste sa njom kombinovali.

Boje kombinujte po dva principa u zavisnosti od efekta koji želite da postignete:

- princip skladnosti boja (boje iz istog dela spektra, sličnih nijansi)

- princip komplementarnih boja (kontrastne boje, crvena-zelena, žuta-ljubičasta)

Ukoliko želite mirnu, harmoničnu, opuštajuću atmosferu, birajte boje po prvom principu, dok se za drugi opredelite u kreativnim, dinamičnim prostorima za koje želite da privuku pažnju posetilaca i ukućana.

Evo kako na ambijent utiču neke od boja koje se najčešće koriste:

Bela - osvežavajuća i elegantna. Ipak, koristite je umereno kako ne biste stvorili suviše sterilan ambijent.

Žuta - puna života. Koristite je u prostorijama kojima je potreban dodatak prirodnog svetla. Izbegavajte da je koristite u spavaćim sobama.

Narandžasta - savršen izbor za prostore kroz koje će prolaziti veliki broj ljudi. Ova boja olakšava komunikaciju i ublažava nervozu. Nezgoda je što može činiti da prostor deluje manji, pa je koristite u dobro osvetljenim prostorijama.

Crvena - živa, uznemirujuća boja koja nas budi i aktivira. Njena upotreba mora biti ograničena, kako ne bi delovala suviše nametljivo. Upotrebite je ukoliko želite nešto da naglasite u prostoru. Može da uzrokuje glavobolje ukoliko smo preterali sa njenom upotrebom.

Zelena - najuravnoteženija, smirujuća boja, sa velikom paletom nijansi. Ima jak uticaj na mentalni kapacitet. Unosi harmoniju u dom, pomaže vam da se odmorite.

Plava - boja hladnog dela spektra koja prostoriju čini širom i prostranijom. Asocira na mirnoću, pa joj je primena najčešće u spavaćim sobama.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor