Holandski Githorn: Idilično mesto u kojem nema nijedne ulice

Holandski Githorn: Idilično mesto u kojem nema nijedne ulice

Autor: | 13/05/2016

0

Mestašce se smestilo u pokrajini Overijsel, a kroz njega protiču kanali ukupno dugi oko 7 kilometara. Prepuno je kuća i farmi koje potiču iz 18. veka.

U slučaju da maštate o romantičnom selu u kojem ćete živeti mirno, možda je vreme da se preselite u holandski Githorn. U ovom idiličnom selu na trenutke se čini kao da je vreme stalo.

U njemu nema ulica, a jedini mogući pristup je preko vode, tj. nekog od mnogobrojnih kanala koji protiču kroz selo. Naravno, moguće se kretati se i pešice, ali automobili ovde ne dolaze u obzir. Oni ostaju parkirani van sela.

Zato uopšte ne čudi što je Githorn postao popularna turistička destinacija koju mnogi nazivaju 'Venecijom Holandije’. Vožnja bicikla i vožnja brodom kroz kanale najbolji su načini za otkrivanje njegovog naročitog šarma.

Selo su osnovale izbeglice s područja Mediterana još oko 1230. godine. Prvi put je slavu doživelo 1958., kad se pojavilo u filmu 'Fanfare' holandskog režisera Berta Hanstre, a od tada pa do danas, iz godine u godinu posećuje ga sve veći broj znatiželjnika.


 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: putovanja

Najnovije vesti