Srce kao motor zdravlja

Srce kao motor zdravlja

Autor: | 14/05/2016

0

Sa pola sata brzog hodanja dnevno, i malim promenama u ishrani možete učiniti mnogo za zdravlje svojih krvnih sudova, koje je direktno povezano sa zdravljem srca, mozga i drugih organa.

Kardiovaskularne bolesti, koje su uzrok oko 50 odsto slučajeva smrti u razvijenim zemljama, mogu se podeliti na bolesti krvnih sudova srca, koje dovode do srčanog udara, i bolesti krvnih sudova mozga, vrata i glave, koje mogu prouzrokovati moždani udar.

U razvijenim se zemljama u poslednje vreme polako smanjuje učestalost bolesti vezanih za srce i kvne sudove, a za to je zaslužna dobra prevencija. Ona može biti primarna i sekundarna: u primarnoj prevenciji zdravom čoveku se preporučuje da ne puši i ne jede masnu hranu i da se više kreće kako se bolest ne bi pojavila, a kod sekundarne - nakon što je bolest dijagnostikovana i lečena - da se pridržava sličnih, ali strožih uputstava kako se bolest ne bi vratila ili pogoršala.

Kao prevencija za zdrave ljude preporučuje se deset jednostavnih stvari koje bi svako mogao da učini za zdravlje svojih krvnih sudova i srca:

1. Svaki dan, ili bar pet dana nedeljno, brzo hodajte po pola sata

2. Izbegavajte hranu s puno holesterola kao što je svinjetina i jela pripremljenih na roštilju

3. Koristite maslinovo i laneno ulje

4. Bar tri puta nedeljno jedite ribu jer je bogata omega-3 masnim kiselinama

5. Najmanje tri puta dnevno jedite voće i povrće

6. Jedite više manjih obroka tokom dana

7. Nemojte da pušite

8. Alkohol konzumirajte samo u manjim količinama (preporučuje se crno vino)

9. Nemojte dosoljavati hranu (zbog kontrole pritiska)

10. Uzimajte redovno sve propisane lekove

Jednostavan test za zdravlje srca

Jednostavno testiranje iz udobnosti sopstvenog doma može da vam pomogne da procenite rizik od srčanih bolesti. Ako uočite nešto uznemiravajuće, obratite se lekaru i zatim sledite njegova uputstva.

Evo kako da na vrlo lak način testirate zdravlje svog srca.

Veliki stomak je tempirana bomba. Žene čiji je struk veći od 88 centimetara imaju 79 odsto veći ukupni rizik od umiranja od svih uzroka, uključujući bolesti srca i raka, od onih s obimom od 71 centimetar ili manjim.

Postavite mernu traku oko najšireg dela stomaka, obično neposredno u blizini pupka. Muškarci sebi mogu da dozvole pet centimetra više.

Broj otkucaja srca u stanju mirovanja (RHR)

Vaš RHR je dobar pokazatelj stanja srca: niži je bolji. Pre nego što ujutru ustanete iz kreveta, kažiprstom pronađite puls na ručnom zglobu. Brojite otkucaje 10 sekundi, pa pomnožite taj broj sa šest. Više od 80 - nije dobro 60 - 80 - dobro (normalno) RHR ispod 60 ili iznad 80 može da ukazuje na dehidraciju ili medicinske probleme tipa bolesti štitne žlezde ili anemije.

Izuzeci su vrhunski sportisti. Naime, maratonac ima minimalan puls između 40 i 50 otkucaja u minuti, a sportska medicina zabeležila je i neke ekstreme.

Otkucaji srca posle napora

Što se vaše srce brže vraća u normalu posle vježbanja, to je zdravije. Ako broj otkucaja ne padne bar za 12 u roku od jednog minuta posle vežbanja, imate povećan rizik za srčane bolesti, pa čak i od smrti. Vežbajte naporno pet minuta, zaustavite se i odmah izmerite puls. Jedan minut pošto ste prestali još jednom izmerite puls. Oduzmite poslednji broj od prvog. Puls vam je pao manje od 12 - loše, puls vam je pao više od 12 - dobro.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: zdravlje

Najnovije vesti