Deset stvari koje radimo pogrešno za vreme i posle tuširanja

Deset stvari koje radimo pogrešno za vreme i posle tuširanja

Autor: | 16/05/2016

0

Izgleda da može, naročito kada su u pitanju određene navike pod tušem koje radimo čitav život, a nismo svesni da sebi time nanosimo štetu.

Dermatolog Patricija Faris objasnila je da smo starenjem sve skloniji suvoj koži, i da je potrebno prilagoditi svoje navike pod tušem, ali i pobrinuti se za to da pravilno negujemo svoju kosu.

Ne perete stopala

Ukoliko želite da izbegnete problem s gljivicama ili bakterijama, vrlo je važno da prilikom tuširanja operete i stopala. Posebno je važno oprati deo između prstiju, i nakon tuširanja ga temeljno osušiti da ne bi došlo do razvijanja gljivica.

Ostavljate lufu za tuširanje na vlažnom mestu

Sunđer za tuširanje je vlažan, pa zato predstavlja idealno plodno tlo za razvoj bakterija.

- Lufa za tuširanje je puna mrtvih ćelija kože, koje su idealna hrana za bakterije - objašnjava dermatolog dr. Sedžal Šah. Zato je potrebno temeljno isprati sunđer nakon tuširanja , osušiti ga, i čuvati na suvom mestu.

Sušite se previše grubo

Trljanje kože peškirom da bismo uklonili višak vode s nje je definitivno loša ideja, budući da iritira već osetljivu kožu. Umesto toga, preporučuje se da kožu nežnim "tapkanjem" prosušite suvim peškirom.

Perete kosu svaki dan

Sigurno znate da prečesto pranje kose nije dobra ideja.

- Neko ko ima tanku, svilenu, osetljivu kosu bi trebalo da izbegava svakodnevno pranje kose. U tom slučaju kosu treba šamponirati ne više od dvaput nedeljno kako bi se očuvalo prirodno lučenje ulja koje održava vlažnost kose - objašnjava frizerka Andrea L. Hajden.

U slučaju kovrdžave i guste kose, šamponiranje kose se preporučuje jednom nedeljno.

Ne nanosite losion neposredno nakon tuširanja

Ukoliko ne nanesete losion na kožu neposredno nakon tuširanja, činite štetu vašoj koži.

- Vrlo je važno nanijeti losion na kožu dok je još uvek vlažna - kaže.

Preskačete tuširanje nakon vežbanja

Mislite da je nakon fizičke aktivnosti jedini razlog za tuširanje izbegavanje neprijatnog telesnog mirisa?

- Neprijatan miris znoja nije ono zbog čega bi trebalo da brinete, već činjenica da je znoj koji ostaje i suši se na koži idealno stanište za bakterije, što može da dovesde do osipa i iritacije - kaže dr. Holi L. Filips za magazin Women’s Health.

Predugo se tuširate

Iako većina nas uživa u dugim tuš sesijama i toploj vodi, ova navika nije dobra za našu kožu, budući da uklanja neophodnu vlažnost. Iz tog razloga koža može da postane suva i iritirana.

- Ne bi trebalo da se tuširate duže od 5 do 10 minuta. Što kraće, to bolje - kaže Faris.

Stavljate regenerator na koren kose

Najgora stvar koju možete da uradite0 za svoju kosu je da stavljate regenerator na koren kose, što dovodi do nepotrebnog lučenja ulja i mašćenja kose, savetuju stručnjaci za negu kose. Umesto toga, regenerator stavljajte samo na vrhove - to su delovi kose kojima je potrebno najviše njege i vlažnosti.

Tuširanje ne završavate hladnom vodom

Neposredno nakon završetka ispiranja toplom vodom iskačete iz kade ili ispod tuša? Stručnjaci preporučuju da tuširanje završimo hladnim mlazom vode.

- Neposredno pre kraja tuširanja, okrenite mlaz na hladnu vodu i tuširajte se njome 30 sekundi. Tuširanje hladnom vodom je povezano sa tolerancijom na stres, jačim imunološkim sistemom, trošenjem masnih naslaga i ima antidepresivno dejstvo - piše na stranici Self.com.

Uvijate dugu kosu u peškir

Prema sajtu SheScribes.com, umotavanje kose u peškir je loša ideja jer uzrokuje stres za kosu i nanosi joj štetu, a može da dovede i do ispadanja vlasi. Umesto toga, preporučuje se da nežno "gnečenjem" peškirom uklonite višak vode iz kose.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: zdravlje