Opasni znaci: Ovih 5 promena u telu otkrivaju upale

Opasni znaci: Ovih 5 promena u telu otkrivaju upale

Autor: | 23/05/2016

0

 

Upalni procesi u našem telu se događaju često. I dok su neki dobri za naše zdravlje pa nas štite od bolesti, drugi mogu da imaju potpuno drugačiji efekat te, ako se ne liječe, mogu postati opasni za naše zdravlje. Donosimo 5 znakova u telu koje ne smete da ignorišete jer otkrivaju upale.

Crvenilo i otok na koži
Primetite li kako su vam na koži počele da se događaju promene poput otoka ili crvenila, znajte kako su to prvi znaci upale koje ne smete da ignorišete. Oni se događaju na mestima na kojima je došlo do oštećenja kože prouzrokovanog opekotinama, ranama ili ubodima, a prouzrokuju ih bakterije koje 'napadaju' tkivo.
Ako je reč o manjim povredama, one se mogu lečiti antibiotskom masti, ali ako je upala zahvatila veću površinu kože, vreme je da potražite savet lekara.

Bolovi u mišićima i zglobovima
Bolovi ovog tipa najčešće se manifestuju posle treninga ili neke druge naporne aktivnosti i oni su normalna pojava koja bi kroz dan-dva trebala da polako nestaje.

Ali, ako se ovakvo stanje nastavi ili pak ako se dogodi bez nekog posebnog razloga, to može biti znak neke veće upale koja se događa u telu. Bolovi u mišićima, ligamentima i spojevima tetiva mogu da upućuju na upalu nerva ili neku reumatsku bolest, dok učestali bolovi u zglobovima mogu biti pokazatelj artritisa - upale zglobova.

Bolovi u želucu
Mučnina, žgaravica, bolovi u predelu stomaka mogu biti prouzrokovani određenom hranom ili pićem, stresom, lekovima ili virozom. Ali, isto tako, spomenuti simptomi, posebno ako se često ponavljaju, mogu opisivati i upalni proces.

Reč je o gastritisu - upali želudačne sluznice koji, ako se ne leči može postati vrlo neprijatan i bolan. Osetite li spomenute promene u želucu i predelu stomaka, koje se pojavljuju, potražite pomoć lekara opšte prakse.

Otežano mokrenje

Osećaj kao da morate mokriti iako to nikako ne uspevate ili pak mokrite otežano, uz probadajući bol i pritisak najčešći su znakovi upale bešike.

Ovi simptomi pokazatelj su ozbiljnog upalnog procesa koji ne smete da ignorišete. Ukoliko se ne leči, upala bešike može postati opasna i za druge organe, pa može da izazove i upalu bubrega. Osetite li spomenute simptome, potražite savet lekara.

Promene na očima
Organ vida vrlo je osetljiv na spoljašnje uticaje. Iritacije oka mogu biti prouzrokovane alergijama, prašinom, vetrom, predugim korišćenjem kompjutera ili pak raznim povredama. Simptomi su curenje, crvenilo i peckanje oka, koji traju kratko i stanje oka se ne pogoršava.

Ako crvenilo postaje sve izraženije te je propraćeno otokom i bolovima to može biti pokazatelj upale oka. Najčešća upala je konjunktivitis koji, ako je prouzrokovan bakterijom, mora da bude tretiran antibioticima.

Druga promena koja upućuje na bakterijsku upalu je čmičak, ječmenac - akutna infekcija koja prouzrokuje crvenu kvržicu uz ivicu kapka.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/thinkstock
Tagovi: zdravlje