"Ukrotite" Kosta Bravu

"Ukrotite" Kosta Bravu

30/05/2016

0

Kosta Brava ili "divlja obala" smeštena je u severozapadnom delu Katalonije, pružajući se do granice sa Francuskom i daleko je najpopularnija i najposećenija španska destinacija za odmor. Obala je duga oko 200 kilometara, protežući se severno od Barselone. U Španiji je zvanična valuta evro, jezik koji ćete u ovom delu Španije najčešće čuti je katalonski, mada je zvaničan i španski.

Divlja u delovima, na drugim mestima izuzetno uređena, plaže obale nose plave zastavice, široke i peščane, pružaju se sve do potkovica zaliva i osamljenih uvala. Ako želite da uživate u spektakularnom ambijentu, šetnji obalom ili golf terenima svetske klase, plivanju, ronjenju ili jedrenju, Kosta Brava je onda prava destinacija za vas.

Pristojna doza sunca obezbeđena je tokom cele godine, 2.500 sunčanih sati godišnje. Prosečna godišnja temperatura iznosi 17ºC, kiše ukoliko padaju su umerenog inteziteta. Maj, jun i septembar su idealni za posetu i maksimalno iskorišćenje prednosti visokih temperatura, dok su jul i avgust standardno rezervisani za najveće gužve. Ukoliko vam ipak srce žudi za Suncem i plažom u tim mesecima, možete uživati u relativno skrivenim plažama, izbegavajući na taj način da se sudarate sa polovinom Evrope. Ne planirajte da se okupate na obali Kosta Brave ako je ideja da odete na odmor u Madrid, pošto su ove dve "destinacije" izuzetno udaljene jedna od druge. Ali, otom potom, pogledajte gde se Kosta Brava nalazi i kako stići do nje.

 

Kosta Brava ima mnoštvo plaža. Kilometarski duge, turistički ispunjene ili praktično privatne plaže smeštene u malim uvalama. Tip peska se često razlikuje od plaže do plaže. Većina plaža ima sitan pesak, boja varira između sive i zlatne. Jedan broj plaža ima krupno kamenje umesto peska, obično je pogodan za šetnju, ali na takvoj plaži nećete moći graditi kule od peska - nešto što treba imati na umu ukoliko letujete sa malom decom. Čistoća vode i uređenost plaža garantovane su plavim zastavicama.

Većina plaža ima dosta objekata, uključujući i toalete, spasioce, tuševe i stanice prve pomoći. U mnogim mestima kiosci su postavljeni duž bulevara, a neke plaže imaju svoje barove i restorane.

Kosta Brava je zbir neverovatnih senzacija od Blanesa do Portboua. Priroda igra glavnu ulogu u oblikovanju parkova: Cap de Creus, Aiguamolls de l'Empordà i Montgrí, Medes ostrva i Baix Ter područja. Obala će vam oduzeti dah lepotom plaža i nebeskih uvala smeštenim između litica, a da ne pominjemo tipične mediteranske gradove kao što su Cadaqués ili Calella de Palafrugell i jedinstvene prirodne lepote zaliva Roses, Banyoles jezera i botaničke bašte Santa Clotilde, Pinya de Rosa, Marimurtra i Cap Roig. Kosta Brava ima niz kulturnih dobara: lokacije koje prikazuju nasleđe Salvadora Dalíja u Empordi, manastir Sant Pere de Rodes ili zamak Peratallada; srednjovekovne gradove Tossa de Mar, Púbol ili Pals; ruševine Empúries, veliko arheološko nalazište pruža uvid u to kako su stari Grci i Rimljani živeli; tradicionalna keramika La Bisbal; i Girona, stari kvart.

Što se noćnog života tiče, Ljoret del Mar kao prestonica Kosta Brave je ujedno i prestonica noćnog života.

Posećeni su i koktel-barovi i noćni klubovi u okolini Cadaquesa (L’Hostal), Begura (La Lluna,Croak ) i Callele (Can Gelp).

Postoji mnogo razloga zbog kojih treba posetiti Kosta Bravu. Jedan od njih je i taj što se upravo ovde nalazi najbolji restoran na svetu - "El celler de Can Roca". Kosta Brava sa ponosom nosi epitet foodie raj. Možda je sva pripremljena hrana ukusnija zbog morskog vazduha i sunca...nemojte propustiti mediteranske specijalitete i očaravajuća vina. Paella sa morskim plodovima, jastozi i dagnje, kao i crema Catalana ili ćurosi sa čokoladom za desert su samo neki od predloga za obrok dok traje letovanje na Kosta Brava obali Španije.

Hrana, srdačnost i predusretljivost domaćina, nasmejana lica, plaže okupane suncem, pogodne za porodično ili individualno letovanje, taverne i noćni barovi rezervisani za one koji vole noćni život, bezbroj muzeja, parkova učiniće da leto provedete na najbolji mogući način. Cena smeštaja i hrane generalno je prilagođena budžetu građana, dok su cene avionskog prevoza nešto više. Turističke agencije svake sezone pripremaju putovanja ka Kosta Bravi, čineći ovu destinaciju dostupnom pod nešto povoljnijim uslovima.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Thinkstock News/Bojan hellomagazin
Tagovi: putovanja