Kad vam neko pomene vitamin C, obično najpre pomislite na narandže, ali možda ne bi trebalo. Narandže su prilično osrednje kad je taj vitamin u pitanju, i zato je možda vreme da proširite svoj jelovnik
Jagode
Šoljica jagoda sadrži oko 85 miligrama vitamina C, što je više nego što biste dobili od jedne narandže. Osim tog vitamina, jagode sadrže mangan koji pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi.
Ananas
U jednoj šoljici svežeg tropskog voća ima 79 miligrama vitamina C. Za razliku od ostalog voća, ananas ima poseban enzim koji navodno pomaže u probavi proteina, no za to još nema naučne potvrde.
Koraba
Koraba vas neće osvojiti svojim izgledom, ali moglo bi vas usrećiti čak 84 miligrama vitamina C u jednoj šoljici tog povrća. Najbolji način pripreme je da je naribate kao salatu od kupusa ili je narežite na komadiće i ispržite na maslinovom ulju.
Mango
Ovo sočno voće ima 122 miligrama vitamina C po šoljici. Mango je takođe jedan od izvora zeaksantina – prirodnog karotenoidnog alkohola koji neka istraživanja povezuju s dobrim vidom. Čak i zamrznuti mango zadržava sva svoja dobra svojstva.
Prokelj
Oni koji vole prokelj iz jedne šoljice izvlače 75 miligrama vitamina C, kao i sve ostale zdrave materije koje one dele s ostalim zelenim povrćem.
Kivi
Dva kivija sadrže 128 miligrama vitamina C, a ovo voće navodno omogućuje i bolji san. Osim vitamina C, kivi u sebi ima pristojnu količinu vitamina K i E, kao i zdrave masti te nešto proteina. Treba jedino imati na umu da su neke osobe alergične na njega.
Papaja
Jedna papaja ima oko 95 miligrama vitamina C. Osim toga, ima enzime koji su dobri u borbi protiv upala te za kvalitetniju kožu. Upotrebite papaju kao jedan od sastojaka frapea ili je jednostavno pojedite narezanu na komadiće.
Paprika
Paprika bilo koje boje ima od oko 95 do čak 340 miligrama vitamina C. Neverojatno je to koliko je niskokalorična pa je odličan prilog bilo kojem jelu.
Brokoli
Šoljica sirovog brokolija sadrži oko 80 miligrama vitamina C, kao i vitamin K, koji je dobar za zdrave kosti. To vam je dovoljno za čitav dan. Dobar način pripreme je skuvati je i zatim začiniti maslinovim uljem, belim lukom i biberom.
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)