Jednostavna i ne preterano restriktivna brza dijeta - "5:2"

Jednostavna i ne preterano restriktivna brza dijeta - "5:2"

Autor: | 08/06/2016

0

Fast dijeta opisana je u knjizi Fast Diet autora dr. Majkla Mozlija i Mimi Spenser i zasniva se na povremenom postu. Uz nju, tvrde autori, možemo zavarati naše telo da misli da je pred njim period gladi čime organizam počinje da koristi masne naslage kao izvor energije. Uz gubitak suvišnih kilograma, povremeni post prema istraživanjima autora smanjuje rizik od čitavog niza bolesti

Principi Fast dijete

Dijeta se često naziva i 5:2 dijetom jer je njen princip vrlo jednostavan: 5 dana u nedelji se jede normalno, dok se 2 dana u nedelji kalorijski unos svodi na četvrtinu standardnog unosa. Konkretno to za žene podrazumeva unos od otprilike 500 kcal, a za muškarce 600 kcal dnevno. Bitno je da dani posta nisu uzastopni, a samo 'trošenje' dozvoljenih kalorija je prepušteno tebi na volju. Ako ti odgovara, 500 kcal možeš pojesti u jednom obroku, ali dr. Mozli preferira da ih rasporedi u dva obroka – doručak i večeru, dok Mimi Spenser propagira više malih obroka tokom dana.

Tokom cele dijete podstiče se unos hrane bogate proteinima i vlaknima jer će pružiti duži osećaj sitosti. Na jelovniku bi trebali da se nađu: riba, meso, mahunarke i povrće. Takođe, u danima kada se 'posti' valja izbegavati rafinirane žitarice, posebno testeninu, pirinač, ali i krompir.

Spreči vraćanje izgubljenih kilograma
Držeći se ove dijete, žene mogu da očekuju gubitak oko 0,5 kg nedeljno, a muškarci nešto više. Uspeh uveliko zavisi od prehrane u danima kada se ne posti, zato je bitno ne 'raspustiti' se tih 5 dana, već jesti umereno. Ako želiš da brže gubiš kilograme možeš da probaš svaki drugi dan da smanjiš kalorijski unos. Tada to postaje dijeta 4:3 – pravila su i dalje ista, samo se 4 dana u nedelji jede normalno, a 3 dana se unosi 500, odnosno 600 kcal.

Jednom kada se postigne željena telesna masa, prelazi se na model 6:1 - 6 dana normalnog jedenja i 1 dan smanjenog kalorijskog unosa kako se izgubljeni kilogrami ne bi povratili. Telesnu aktivnost autori dijete ne naglašavaju posebno, ali ističu da je moguće njome se baviti i u danima kada je smanjen kalorijski unos, ali samo ako se osećaš dobro. U suprotnom izbjegavaj intenzivnu telesnu aktivnosti.

Ko ne sme na Fast dijetu
Fast dijeta (Brza dijeta) nije primerena za decu, trudnice i dojilje. Takođe, osobe koje boluju od dijabetesa tip 1 ili primaju insulin i osobe koje se oporavljaju od operacije ne bi smele da praktiuju ovu dijetu. Ako piješ lekove, posebno antikoagulanse, trebali bi se pre početka dijete posavetovati sa lekarom.

Prednosti dijete
Dijeta je jednostavna i ne preterano restriktivna što omogućuje duže praćenje. Budući da dani smanjenog kalorijskog unosa nisu uzastopni, lakše je prebrodriti razdoblja krize i ne preterivati s hranom u 'normalnim' danima. Pridržavanjem dijete se unosi manje kalorija nego inače zato je gubitak kilograma vrlo verovatan.

Nedostaci dijete
U danima kada se unosi 500, odnosno 600 kcal verovatna je pojava gladi pa je potrebno dobro isplanirati jelovnik kako bi se smanjio rizik od izgladnjivanja i posledičnog prejedanja tokom dana.

Model održavanja izgubljenih kilograma dugoročno zahteva 1 dan smanjenog kalorijskog unosa što bi nekim pojedincima moglo teško da padne. Dijeta nije primerena za osobe koje vole strukturirane programe i stroga pravila. Takođe, vežba kao sastavni deo kvalitetnog mršavljenja nije dovoljno naglašena u dijeti.

Napomena

U danima kada se ne osećaš dobro, bolje je ne smanjivati kalorijski unos kako ti organizam ne bi bio pod dodatnim stresom.

Primer jelovnika
Dan kada se smanjuje kalorijski unos:

Doručak: zobena kaša s jogurtom, jabuka

Večera: dinstana piletina i povrće pripremljeno na pari

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: Dijeta zdravlje

Najnovije vesti