Ako svakodnevno jedete jabuke ne morate da brinete o liniji

Ako svakodnevno jedete jabuke ne morate da brinete o liniji

Autor: | 12/06/2016

0

Više voća i povrća bogatog flavonoidima u ishrani može da pomogne odraslim osobama da smanje telesnu težinu, bez obzira na godine, pokazala je nedavno sprovedena američka studija.

Molekuli flavonoida su sastavni deo C vitamin kompleksa, a neki naučnici veruju da ova jedinjenja imaju antioksidantna i antiinflamatorna svojstva. Zato su i dijete koje se baziraju na što većem unosu voća i povrća mnogo zdravije.

- Otkrili smo da je povećan unos voća, kao što su jabuke i bobice grožđa, koja su inače dobri izvori nekih vrsta flavonoida, i te kako doprinosi smanjivanju telesne težine - rekla je vodeći autor studije, Monika Bertoje iz Harvardske škole za javno zdravlje u Bostonu.

Ne pomažu, međutim, sve vrste flavonoida da smršate. A, koliko ćete "izgubiti" kilograma, zavisi i od toga koliko je kroz raniju ishranu unošeno vlakana.

- Cilj ovog istraživanja je da se utvrdi koje voće i povrće može biti najbolje za održavanje težine. Još nije tačno utvrđeno koje voće i povrće može najviše da pomogne u smanjivanju gojaznosti. Trenutno možemo da damo samo smernicu: jedite što više voća i povrća - istakla je Bertojeova.

Komentari (0)

Loading
Bojan Guliver/Thinkstock
Tagovi: zdravlje