Naučnici otkrili „gen vitkosti“

Naučnici otkrili „gen vitkosti“

Autor: | 13/06/2016

0


Genetskom i molekularnom analizom 60 generacija miševa – jednih koji su bili skloni gojenju i drugih izrazito mršavih, slovenački naučnici u saradnji s ekipom biotehnologa sa Univerziteta u Edinburgu otkrili su „gen vitkosti“ koji bi mogao da pomogne u suzbijanju gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Škotski i slovenski naučnici objavili su studiju u časopisu za eksperimentalnu medicinu, Nature Medicine.

Genetskim mapiranjem miševa istraživači su otkrili da oni koji su vitki i bez previše masnog tkiva imaju viši nivo gena TST (triosulfat-sulfur-transferaza) čija uloga u metabolizmu do sada nije bila poznata.

Istraživanje na miševima primenjeno je i na ljude u više zemalja i potvrđen je viši nivo TST-a u masnom tkivu vitkih i zdravih ljudi, dok je kod gojaznih i obolelih od dijabetesa nivo TST-a bio nizak.

Reč je o važnom otkriću, jer naučnici veruju da bi se stimulisanjem gena TST mogli da spreče razvoj gojaznosti i dijabetesa tipa 2 čak i kod onih koji jedu visokokaloričnu hranu.

Naučnici Hemijskog instituta i Biotehnološkog fakulteta u Ljubljani smatraju da se s otkrićem delovanja „gena vitkosti“ u budućnosti mogu razviti lekovi za dijabetes pomoću farmaceutskih sredstava ili korišćenjem moderne sintezne biologije.

Komentari (0)

Loading
story.rs/NP Instagram
Tagovi: zdravlje