Biseri prirode u planinskoj "školjki"

Biseri prirode u planinskoj "školjki"

18/06/2016

0

Na putu ka Crnogorskom primorju nestvarno su lepe destinacije. U bajkovitom Nacionalnom parku Durmitor imaćete utisak da je vreme stalo.

Ovde je kolevka najkraće i najbrže reke Ljutice (135 m) i najdubljeg evropskog kanjona Tara, pišu Večernje novosti.

Nije Crna Gora samo more. Nestvarno lepa, druga strana Crne Gore, potpuno drugačija od ležanja na plaži i cupkanja uz folk hitove koji odzvanjaju primorjem, čeka da bude otkrivena.

Idealno mesto za doručak u Nacionalnom parku Durmitor

Na toj strani, čarobni pejzaži, reke i planine mame, opijaju, pa "oživljavaju" lepotom i mirisima. Zovu da ih otkrijete i shvatite zašto se "đetići" ponose činjenicom da se kod njih može pre podne kupati na lepom plavom Jadranu, a po podne uživati u pešačenju planinama, na čijim vrhovima se sneg ne topi.

I zato, kada krenete u Budvu, Herceg Novi ili Kotor, birajte zaobilazni put, koji vodi u nacionalne parkove. Put će vas naterati da zastanete, oslušnete, dodirnete i upijete gotovo nedirnutu lepotu, svim čulima. Jedan pravac vodi u nacionalni park Durmitor, gde u predsezoni krstare turisti iz Nemačke, Francuske i Austrije, jer ne vole letnju gužvu. U jeku sezone, mnogo je posetilaca, a iz Srbije najviše dolaze Novosađani, željni brdovitog okruženja sa 48 vrhova i viših od 2000 m nadmorske visine. Uživaju Lale, kao i drugi u šetnji Žabljakom i u prizoru na 18 ledničkih jezera, nazvanih "gorske oči". Najveće je Crno, sastoji se od dva koja se tokom leta razdvajaju, iz jednog voda otiče u Taru, iz drugog u Pivu. Planinski vodič Duško Rakitić priča da je voda uvek hladna, pa čak i leti retko pređe 15 stepeni. Jezero okruženo borovima ima i svog čuvara - vrh Međed.

Crno jezero

- Ispod vrha je podzemno jezero koje zimi zaledi, a u proleće se gromki prasak leda čuje sve do Žabljaka. Narod kaže je stiglo proleće kad "puknu čeline" - priča Rakitić.

Lepota kanjona Tare

Kada vas šetnja ili vožnja biciklom zagreje, vreme je za jaču dozu adrenalina - splavarenje Tarom. Plovidba drvenim splavovima i spuštanje gumenim čamcima kroz bukove, odvešće vas i do Ljutice, koja je sa 135 metara najkraća reka u Evropi. Kažu, i najbrža. Niko nije pokušao da se spusti niz Ljuticu. Da jeste, bio bi mu to poslednji spust, viču skiperi u pokušaju da nadjačaju huk "ljute reke". Kanjon Tare, savodopadima, plitkim uvalama i liticama, krije mnoge tajne, otkriva Luka Bulatović, turistički radnik.

Nestvarna lepota reke Tare i kanjona

- Svi znamo da u Postojinskoj jami ima čovečjih ribica, ali malo ko zna da one žive i u kanjonu Tare! U jednom jezeru, ispod svakog kamena možete naći ovu vrstu, koja obitava samo u najčistijim vodama - ponosno priča Bulatović.

Ako vam srce i dalje mirno kuca, sigurno će se ubrzati smognete li hrabrosti da probate let "zip-lajnom" na Đurđevića Tari. Viseći na sajli, za koju ste pričvršćeni sigurnosnim kaiševima, letite brzinom od 50 km na čas, a ispod vas se pruža ambis dubok 170 m! Let traje manje od minut, ali deluje kao večnost.

Most na Đurđevića Tari

Za smirivanje pulsa, krenite južnije, u samo srce Crne Gore, gde se nedaleko od Kolašina, između Tare i Lima, u središnjem delu Bjelasice smestila Biogradska gora.

Biogradsko jezero

Jedna od tri preostale prašume u Evropi zaštićena je još 1878. godine, samo šest godina nakon proglašenja Jeloustona prvim nacionalnim parkom u svetu. Zovu je "pluća Crne Gore", za šta je najzaslužniji kralj Nikola, jer je zabranio seču drveća.

Nagledala se ova šuma svačega, pošto je prosečna starost drveća četiri veka. Videla je Sofiju Loren i Tita, štitila od sunčevih zraka slavne i anonimne posetioce, zadivljene zelenilom i zagledane u vrhove stabala visokih i do 60 metara.

Biogradska gora i istoimeno jezero

Okružuje istoimeno jezero, koje u smaragdnim dubinama čuva tužnu priču. Na tom mestu se, pripoveda legenda, davno nalazila zajednička njiva dva brata. Ali, kako to obično biva, u svađi zbog podele žita mlađi ubi starijeg, a majka, skrhana bolom, prokle sina. Od siline njene kletve, prolomi se zemlja na mestu gde je bila njiva i nastade jezero. Mada je u parku označeno šest staza, najpoznatija je ona koja ide baš oko jezera, kroz bukovo-jelovu šumu. Biciklisti imaju dve obeležene staze, a katuni i pašnjaci Biogradske gore mogu se obići i džipovima, dok su za vožnju po jezeru posetiocima na raspolaganju drveni čamci.

Stari grad Ulcinj

Kada vidite te lepote, nastavite put ka moru. Za aktivan odmor na primorju zaslužan je Ulcinj, gde se leti sve šareni od kajt surfera, koji koriste zmaja kao jedro i uz pomoć vetra balansiraju na dasci.

Ulcinj

Zbog velike peščane plaže, dubokog plićaka i maestrala koji često duva, ovo mesto je kao stvoreno za taj ekstremni sport, koji je poslednjih godina popularan i kod nas.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs/M G guliver/thinkstock

Pročitajte još

Najnovije vesti