Lek za prevenciju raka dojke možda već postoji

Lek za prevenciju raka dojke možda već postoji

Autor: | 21/06/2016

0


Rak dojke možda će se lečiti istim medikamentima koji se trenutno koriste u terapiji osteoporoze, pokazalo je istraživanje.

Žene sa mutacijom na BRCA1 genu su u 87 odsto većem riziku od raka dojke i jajnika, a mnoge su poput holivudske glumice Anđeline Žoli, uklonile dojke i jajnike iz preventivnih razloga.

Međutim, naučnici smatraju da ova procedura možda i nije potrebna, jer bi u prevenciji tumora mogao da bude koristan lek protiv osteoporoze zasnovan na denosumabu, ljudskom antitelu koje sprečava gubitak koštane mase.

Istraživači kažu da otkriće predstavlja “deo puta ka svetom gralu” – leku koji sprečava rak dojke.

Pošto je već testiran na ljudima, procedure za klinička ispitivanja o njegovom uticaju na rak dojke, trajaće mnogo kraće, što istraživače dodatno ohrabruje.

Istraživači “Volter i Eliza Hol” instituta u Melburnu kažu da denosumab u testovima na prekanceroznim ćelijama dojke pokazuje naznake zaustavljanja razvoja tumora.

Ukoliko to bude potvrđeno i u kliničkim studijama, lek bi mogao da se koristi kao alternativa bolnim operacijama uklanjanja dojke i jajnih ćelija iz preventivnih razloga.

Njihovo otkriće objavljeno je u časopisu “Nature Medicine”.

Australijski tim nije jedini koji se bavi ispitivanjem mogućnosti denosumaba.

Austrijska grupa stručnjaka predvođena Jozefom Peningerom otkrila je da ovaj lek zaustavlja razvoj tumora dojke kod miševa sa mutacijom na BRCA1 genu.

Komentari (0)

Loading
story.rs/NP Guliver/Getty