Savršeni eliksir za kožu

Savršeni eliksir za kožu

Autor: | 27/06/2016

0


U narodu poznata kao Ivanova trava ili sirištica, žuta broćika (Galium verum) se od davnina koristi za lečenje mnogobrojnih bolesti.

Sadrži eterično ulje, flavonoide, saponine, kumarine, organske kiseline i druge lekovite sastojke.

Ima zlatnožute cvetove koji mirisom podsećaju na med. Raste na većoj nadmorskoj visini, na suvim livadama, u svetlim šumama i pored puteva. Kod Germana je ova biljka bila posvećena boginji plodnosti, ljubavi, braka i porođaja, a njeni osušeni zeleni delovi stavljali su se porodiljama ispod čaršava.


Zbog prijatnog mirisa, koristila se i za pravljenje jastučića.

U lekovitom smislu višestruko je korisna i čekinjasta, divlja broćika (Galium aparine), poznata i kao prilepača (jer se lepi uz ograde) koja kao korovska biljka raste u baštama, vrtovima i na livadama. Prepoznatljiva je po sitnim belim cvetićima.

Iako rastu na različitim podlogama i različite su po izgledu, poseduju gotovo istovetnu delotvornost i u narodnoj medicini se primenjuju na isti način. Za lekovite svrhe koristi se gornji deo stabljike koji se bere u julu, dok je biljka u cvatu.

Važno je da se posle branja biljka vrlo brzo prosuši na toplom i provetrenom mestu. Lekari tradicionalne medicine ističu da je za neka obolenja broćika delotvornija u svežem stanju.

U vidu čaja pročišćava bubrege, jetru, gušteraču, slezinu. Travari je preporučuju kao izuzetno delotvornu u lečenju žutice. Svakodnevno ispijanje čaja savetuje se i osobama koje imaju problema sa limfnim žlezdama.

Delotvoran je i u slučaju anemije i probadanja u slabinama. Narodna medicina čaj od broćike preporučuje i kod epilepsije, histerije, nervnih bolesti, ali i kod zastoja mokraće i pojave kamena u bubregu.

Komentari (0)

Loading
story.rs/NP thinkstockphotos
Tagovi: zdravlje