Malo azijske kuhinje.
Može na prvi pogled da deluje malo egzotično sa svim tim sastojcima, ali svaki od njih možete da kupite na maloj kineskoj pijaci u 70. bloku koja se nalazi između dva starija objekta kineskog tržnog centra.
Bok čoi - zeleno lisnato povrće koje podseća na blitvu ( na fotografiji ovi listići pri samom vrhu)
Miso pasta - pasta od fermentisane soje koja se rastapa u vodi i čini bazu za supu
Tofu - sir od soje. Za njega stvarno preporučujem kupovinu u 70om bloku jer prodaju sveži tofu, koji nije onoliko kompaktan i nabijen kao onaj koji se prodaje u zdravim hranama i ima mnogo lepši ukus.
Kod Kineza 1 kg košta 150 din, a u zdravoj hrani 200 grama su 200 i nešto din.
Sveži kineski rezanci - za ovaj recept mogu da se zamene i onim suvim koji se prodaju uz one instant supice.
Oni takođe mogu da se kupe kod Kineza, sami za sebe. Sveži su lepši, ali suvi duže stoje. Ako nemate ni jedno ni drugo možete da zamenite bilo kojom testeninom.
Svi sastojci koje sam koristila su poprilično jeftini, i zapravo po činiji ova supica (koja je sasvim dovoljna da bude ceo obrok) ispada manje od 100 din.
Dakle ukusno, egzotično, zabavno, brzo i ekonomično :)
Sastojci: (za 4 porcije)
2 čena belog luka
1 1/2 l vode
4 kašike miso paste
4 mlada bok čoi-ja
4 šake tofua seckanog na kockice (oko 200 gr)
4 šake mlade zelene boranije
1/2 kg svežih (ili suvih) kineskih rezanaca
Prvo pripremite sve sastojke. Bok čoi operite i odsecite koren. Tofu iseckajte na kockice. U veću šerpu sipajte vodu i dodajte joj miso pastu, sitno seckani beli luk i rendani djumbir. Kada provri skroz smanjite vatru i dodajte rezance i boraniju.
Neka se kuvaju par minuta dok rezanci ne budu skuvani. Zatim rasporedite rezance i boraniju (bez supe) u velike duboke tanjire. Pre stavite listiće svežeg bok čoija i kockice tofu i prelijte supom. Za ukras možete da pospete sa seckanim zelenim delom mladog luka.
Pročitajte još
Vaskršnji utorak, najsrećniji dan u godini: Ove četiri stvari danas nikako ne bi trebalo raditi
Vaskršnji utorak je najsrećniji dan u godini
07/05/2024
Saznajte višeIstina je samo jedna: Pesma Đurđevdan nema veze sa ljubavnom pričom, već sa neopisivom tragedijom
Kako je nastala pesma Đurđevdan...
06/05/2024
Saznajte višeKako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?
Kako se čestita Uskrs
05/05/2024
Saznajte višeLjilja Blagojević podelila tajni recept majke Spasenije: Lepši sok od zove nećete napraviti
Sok od zove Ljilje Blagojević
04/05/2024
Saznajte višeDanas je Velika subota, a evo šta nikako ne bi trebalo da radite
Velika subota običaji
04/05/2024
Saznajte višeDanas farbamo jaja: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto
Zašto je čuvarkuća crvene boje
03/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)