Pariz, destinacija iz snova

Pariz, destinacija iz snova

Autor: | 12/08/2016

0

Pariz je uvek dobra ideja. Malo je i mesec dana da se vidi sve što nudi grad svetlosti, a mi smo za vas izabrali nekoliko najvećih atrakcija...

GDE ODSESTI: Pariz zaustavlja dah svojom arhitekturom, šarmom, istorijom, u bilo koje doba godine. Svaki posetilac koji želi da iskusi ono najbolje što nudi francuska prestonica obavezno treba da odsedne u jednom od luksuznih hotela. Izuzetno lep i elegantan, hotel Four Seasons George V predstavlja simbol pariske elegancije i prefinjenosti. Sa njegovih balkona i prozora pruža se zadivljujući pogled na Senu, Trijumfalnu kapiju i Ajfelovu kulu. Nalazi se na samom kraju Jelisejskih polja.

Le Meurice još od 1835. godine impresionira izuzetnom arhitekturom i prelepom kombinacijom starog i novog. Smešten je u centru prvog arondismana, između trga Konkord i Luvra. Klasičan stil odražava bogata kolekcija antikviteta i umetničkih dela. U renomiranom hotelu Ritz dugo je živela Koko Šanel, a stan slavne kreatorke nalazi se nedaleko, iznad njenog butika na trgu Vendom. Danas je ovaj raskošni apartman pretvoren u svojevrsni muzej, u kojem se održavaju manje modne manifestacije ili se snimaju editorijali za prestižne magazine.

GASTRO UŽITAK: Francuska je prefinjeno gastronomsko carstvo, a pogotovo kosmopolitski Pariz, tako da nećete pogrešiti u koji god restoran da uđete. Pored tradicionalnih, u ponudi su i razni inovativni i avangardni specijaliteti. Predstavićemo vam tek nekoliko u koje smo svratili. Le Jardin du Petit Palais, u sklopu istoimenog zdanja između Jelisejskih polja i Sene, oduševio nas je baštom ukrašenom mozaicima i veličanstvenim muzejskim stubovima. Prava oaza mira u živahnoj aveniji. Nudi jednostavan i originalan meni tradicionalne francuske kuhinje. Pored terena na kojima se održava čuveno tenisko takmičenje smešten je Le Roland Garros, restoran moderno dekorisan kombinacijom kamena i prirodnom svetlošću koja dopire kroz ogromne prozore. Leti se opredelite da u svom ručku uživate na terasi punoj cveća, a zimi unutra uz toplinu kamina i prelepe vitraže. Ne propustite preukusna jela sa roštilja. Preporučujemo i lanac restorana Chez Clement, na primer one pored Trijumfalne kapije ili u Latinskoj četvrti, u kojima služe najbolji tartar biftek. Za romantične dušice i boeme nezaobilazna gastro stanica je svakako Monmartr. Iza bele bazilike Sveto srce na vrhu brda smeštena su neka od najpopularnijih mesta za uživanje u dobroj hrani, kao što su La Mere Catherine i Au Cadet de Gascogne.

PAUZA ZA KAFU: Galski ritual, koji počinje jakom jutarnjom kafom, nastavlja se slatkim šampanjcem ili pastisom, drugim omiljenim pićem Francuza koje piju kao aperitiv pred ručak, a završava večernjim izborom najboljih vina. Preko dana Parižani vole da sede ispred kafića, uživajući u kroasanima. Najpoznatije su ulične bašte na Monparnasu i u četvrti Sen Žermen. Velika dilema je da li izabrati Las Deux Magots ili pak poznati Café de Flore, jer su smešteni jedan pored drugog. Flore je bio favorit Simon de Bovoar, Sartra i ostalih znamenitih Francuza, a njegov diskretan šarm koji pomalo podseća na belle epoque i danas je veoma prisutan.

MUST SEE: Nećemo mnogo o istorijskim znamenitostima i simbolima grada svetlosti, valjda i sami znate da morate da vidite Trijumfalnu kapiju, da se popnete na vrh Ajfelove kule ili bar na prvi sprat, da makar sat vremena provedete u Luvru, skoknete do ostrva Il de la Site na kojem je pre mnogo vekova rođen Pariz, odšrkinete vrata katedrale Notr Dam, prošetate prelepim mostom Aleksandra Trećeg koji vodi do Velike i Male palate i dalje do Jelisejskih polja, najskuplje avenije na svetu i šoping carstva u kojem vas očekuju butici najvećih svetskih kreatora. A dalje – znate i sami!

NE PROPUSTITE: Ono što turisti često zanemaruju trčeći od Ajfelove kule do Jelisejskih polja – Panteon, muzej Orsej, centar Pompidu, živopisnu Latinsku četvrt i bulevar Sen Žermen, lascivni Pigal sa Mulen ružom, Trokadero i Marsova polja, raskošnu kapelu u Domu invalida u kojoj je sahranjen Napoleon, pariski Menhetn poznat kao Difons sa modernom arhitekturom i zastakljenim neboderima, groblje Per la Šez, zoološki vrt, šetnju parkovima Luksemburg i Tiljerije, krstarenje Senom, a ako se ne plašite mraka i dubine spustite se u čuvene katakombe da se upoznate sa svojevrsnim gradom ispod grada. Ako imate vremena, sedite na brzi voz i zaputite se u Versaj ili Diznilend, nećete se pokajati.

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Thinkstock
Tagovi: pariz putovanja