Masline, pouzdani čuvari zdravlja

Masline, pouzdani čuvari zdravlja

Autor: | 02/09/2016

0

Masline su prirodni zaštitnik protiv kancerogenih oboljenja zbog snažnih antiupalnih i antioksidativnih svojstva jer upravo hronični oksidativni stres i hronične upale izazivaju kancerogena oboljenja.

Od maslina se najpopularnije i u svetu najčešće upotrebljavano jestivo ulje, a od samog ploda možete imati samo zdravstvenu dobrobit.

Čuvaju kardiovaskularno zdravlje

Masline čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova i to na sledeći način. Kada holesterol oksidira krvni sudovi budu oštećeni i u arterijama se nakuplja mast koja s vremenom može da izazove srčani udar. Antioksidativni nutrijenti u maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i na taj način sprečavaju pojavu srčanih bolesti. Masti koje sadrže masline su zdravije i mononezasićene pa je dokazano da snižavaju povišen krvni pritisak.

Pomoć pri mršavljenju

Ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamenimo zasićene masti pospešujemo gubitak kilograma, pokazala su istraživanja. Maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih ćelija, podstiče topljenje sala na stomaku i smanjuje osetljivost na insulin. Konzumiranje maslina povećava nivo serotonina, hormona koji utiče na osećaj sitosti.

Prevencija kancerogenih oboljenja

Masline su prirodni zaštitnik protiv kancerogenih oboljenja zbog snažnih antiupalnih i antioksidativnih svojstva jer upravo hronični oksidativni stres i hronične upale izazivaju kancerogena oboljenja. Takođe, masline su bogat izvor vitamina E.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: zdravlje

Pročitajte još