Banana tart tatin

Banana tart tatin

Autor: | 04/09/2016

0


Ovaj tart je toliko ukusan da jednostavno morate da ga probate.

Sastojci:

50g putera na sobnoj temperaturi
1 kašika vanila ekstrakta
1/2 kašičice crnog bibera u zrnu, isitnjenog u avanu
1⁄2 kašičice crvenog bibera u zrnu, isitnjenog u avanu
100g šećera
6 velikih banana
2 šolje brašna
3/4 šolje mlake vode
1/2 kesice kvasca
2 kašike šećera
malo soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Prosejte brašno u veću posudu pa napravite udubljenje tu sipajte vodu, kvasac, so i šećer i lagano počnite da mešate po toj 'barici' viljuškom zahvatajući sve više i više brašna. Kada sve umešate procenite da li je potrebno eventualno malo više brašna ili vode.

Testo treba da bude kompaktno ali mekano. Kada sve pomešate lagano pobrašnite radnu površinu i mesite oko 5 minuta i razvijte u krug malo veći od posude u kojoj ćete peći tart.

Posuda treba da bude takva da može da ide i direktno na vatru i u rernu, znači bez plastičnih drški.

Rasporedite puter po dnu prstima trudeći se da pokrijete celo dno i ovo će biti kao baza za koju će se banane lepiti. Puter pospite vanilom, šećerom i 1/3 mešavine bibera.

Iseckajte banane na komadiće dugačke 3-4 cm i od sredine krenite da ih ređate od sredine ka spolja utiskujući ih u puter. Pospite sa drugom trećinom bibera.

Preko postavite testo i koristeći nož za puter ili dršku od viljuške ili kašike ušuškajte testo ispod banana. Probušite par rupica u testu.

Stavite na srednju vatru i sačekajte da se šećer i puter otope i da se formira karamel.
Ubacite u rernu na 30ak minuta dok testo ne bude ispečeno i zlatno braon boje.

Izvadite i sačekajte 5 minuta i onda stavite veći tanjir preko posude za pečenje i izvrnite tart na tanjir.

Pospite sa ostatkom bibera i sevirajte toplo, sa kuglom sladoleda od vanile.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Thinkstockphotos
Tagovi: recepti