Rolnice sa breskvama i karamelom

Rolnice sa breskvama i karamelom

Autor: | 14/09/2016

0


Testo:

1 kesica (10 gr) suvog kvasca
1 kašika šećera
1 šolja mleka
4 kašike putera
3 žumanca
2 kašike meda
1 kašičica vanile
3 1/2 šolje brašna
1 kašičica soli
Fil of breskve
2 breskve
2 kašike smeđeg šećera
Karamel
80 gr smeđeg šećera
60 gr putera
par kapi vanilin ekstrakta
1 kašika meda
100 ml slatke pavlake (ili mleka)

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

U manjoj šerpi pomešajte mleko i puter dok se puter ne otopi. Sklonite sa vatre i proverite temperaturu mleka.

Kada stavite prst unutra treba da osetite da je tek malo toplije od temperature tela. Ne sme da bude ni pretoplo ni prehladno da bi se kvasac aktivirao. Dodajte kvasac, promešajte i pustite da odstoji 5 minuta. Onda dodajte žumanca, med i vanilin ekstrakt. Prespite ovu smesu u veću posudu u koju ste sipali brašno i so.

Mešajte dok se ne sjedini i onda rukama mesite testo 10ak minuta dok ne prestane da se lepi i ne postaje glatko i jednolično. Stavite u blago zamašćenu posudu, prekrijte providnom folijom i krpom i stavite na toplo mesto da se diže oko 1 sat.


U međuvremenu napravite karamel i fil od bresaka.

Istopite puter na blagoj vatri i dodajte mu šećer i med i sačekaje da proključa. Kada provri, neka krčka 5 minuta uz stalno mešanje. Pažljivo dodajte slatku pavlaku i vanilu, kada se sastojci potpuno sjedine, sklonite sa vatre.

Iseckajte breskve na sto sitnije komadiće i stavite na blagu vatru u tiganj i pospite sa par kašika smeđeg šećera. Uz povremeno mešanje sačekajte ta breskve puste sok i postanu braonkaste i da se šećer otopi, pa sklonite sa vatre.

Izvadite testo na radnu površinu koja je lagano pobrašnjena i razvite u pravugaonik. Debljina testa bi trebalo da bude nešto manja od 1cm. Neka do vas bude šira strana. Premažite karamelom 3/4 testa, Ostavljajući gornji deo prazan. Na isti deo pravilno rasporedite breskve. Rolajte testo od sebe ka praznom delu.

Isecite nožem na komade koji su visine pleha koji koristite. Poređajte rolnice u pleh ostavljajuci malo prostora izmedju njih da narastu i sačekajte još pola sata da još jednom narastu. Pecite 40ak minuta na 180 stepeni, dok ivice ne postanu zlatno braon.

Kada se malo prohladi prelijte karamelom. Ako se karamel previše zgusnuo stavite ga na laganu vatru dok se ne opusti i po potrebi dodajte malo mleka ili slatke pavlake.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Promo
Tagovi: recepti