
Testo:
1 kesica (10 gr) suvog kvasca
1 kašika šećera
1 šolja mleka
4 kašike putera
3 žumanca
2 kašike meda
1 kašičica vanile
3 1/2 šolje brašna
1 kašičica soli
Fil of breskve
2 breskve
2 kašike smeđeg šećera
Karamel
80 gr smeđeg šećera
60 gr putera
par kapi vanilin ekstrakta
1 kašika meda
100 ml slatke pavlake (ili mleka)
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
U manjoj šerpi pomešajte mleko i puter dok se puter ne otopi. Sklonite sa vatre i proverite temperaturu mleka.
Kada stavite prst unutra treba da osetite da je tek malo toplije od temperature tela. Ne sme da bude ni pretoplo ni prehladno da bi se kvasac aktivirao. Dodajte kvasac, promešajte i pustite da odstoji 5 minuta. Onda dodajte žumanca, med i vanilin ekstrakt. Prespite ovu smesu u veću posudu u koju ste sipali brašno i so.
Mešajte dok se ne sjedini i onda rukama mesite testo 10ak minuta dok ne prestane da se lepi i ne postaje glatko i jednolično. Stavite u blago zamašćenu posudu, prekrijte providnom folijom i krpom i stavite na toplo mesto da se diže oko 1 sat.
U međuvremenu napravite karamel i fil od bresaka.
Istopite puter na blagoj vatri i dodajte mu šećer i med i sačekaje da proključa. Kada provri, neka krčka 5 minuta uz stalno mešanje. Pažljivo dodajte slatku pavlaku i vanilu, kada se sastojci potpuno sjedine, sklonite sa vatre.
Iseckajte breskve na sto sitnije komadiće i stavite na blagu vatru u tiganj i pospite sa par kašika smeđeg šećera. Uz povremeno mešanje sačekajte ta breskve puste sok i postanu braonkaste i da se šećer otopi, pa sklonite sa vatre.
Izvadite testo na radnu površinu koja je lagano pobrašnjena i razvite u pravugaonik. Debljina testa bi trebalo da bude nešto manja od 1cm. Neka do vas bude šira strana. Premažite karamelom 3/4 testa, Ostavljajući gornji deo prazan. Na isti deo pravilno rasporedite breskve. Rolajte testo od sebe ka praznom delu.
Isecite nožem na komade koji su visine pleha koji koristite. Poređajte rolnice u pleh ostavljajuci malo prostora izmedju njih da narastu i sačekajte još pola sata da još jednom narastu. Pecite 40ak minuta na 180 stepeni, dok ivice ne postanu zlatno braon.
Kada se malo prohladi prelijte karamelom. Ako se karamel previše zgusnuo stavite ga na laganu vatru dok se ne opusti i po potrebi dodajte malo mleka ili slatke pavlake.
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)