Sve više ljudi izbacuje gluten iz ishrane i postavlja se pitanje da li ima istine u toj najnovijoj nutricionističkoj modi. Postoji li zaista osjetljivost na gluten i da li je ona sve češća?
Odgovor je - ne. Samo jedan odsto ljudi zaista ima celijakiju - redak genetski poremećaj zbog kog su ljudi netolerantni na gluten, ali nije zabeležen njihov porast tog broja.
Drugim rečima, među sto ljudi, tek jedan možda ima celijakiju. Osim toga, u rezultatima istraživanja koji su objavljeni prošlog meseca, rečeno je da je procenat ljudi s ovim poremećajem nepromenjen od 2009. godine.
Kada su u pitanju oni koji nemaju celijakiju ali kažu da su "osetljivi" na gluten, studija iz 2013. sa Univerziteta Monaš u Australiji takođe kaže da ni to, po svemu sudeći, nije istina. Šta se zapravo događa kad ljudi prestanu da konzumiraju gluten?
Alan Levinovic, profesor na Univerzitetu "Džejms Medison", proučavao je vezu između religije i hrane. Autor knjige "Glutenska laž" kaže da se zapravo radi o mešavini psihologije i promene u ponašanju. U knjizi Levinovic razgovara s gastroenterologom Piterom Gibsonom, koautorom studije koja tvrdi da je osetljivost na gluten najverovatnije laž.
Gibson kaže da je glavni razlog zašto se ljudi osećaju bolje nakon što iz ishrane izbace gluten taj što su promenili način ishrane.
- Ti ljudi su odlučili da iz ishrane izbace brzu hranu i hrane se zdravije. Pročitali su nešto o ishrani bez glutena i pojačali unos voća i povrća i uopšteno su počeli bolje da se hrane.
Drugim rečima, iako može da se čini da je izbacivanje glutena iz ishrane pomoglo u mršavljenju, možda se radi o kombinaciji više drugih stvari.
- Lako je okriviti gluten, ali možda se samo radi o tome da ste počeli da birate kvalitetnije namirnice. Međutim, ovakvo objašnjenje ljudi teško prihvataju i vrlo nerado ispituju svoju dijagnozu koju su sami sebi postavili. Niko ne želi da prizna da je njegova zaluđenost bezgluteinskom prehranom čisto psihološke prirode - kaže Levinovic.
Osim toga, povezivanje ishrane s fizičkim simptomima je izuzetno teško. Studije su pokazale da je ljudima izuzetno teško da se prisete šta su i kada jeli, kao i da odaberu šta je zdravo a šta nije. Zato je uvek bolje kad se ljudi drže nauke, umesto da sami sebi postavljaju dijagnoze.
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)