Ako ste se pitali da li postoji tajna s kojom ćete lako pospešiti svoju kreativnost bili ste u pravu, mi vam donosimo čak tri!
Budite znatiželjni
Znatiželja i zainteresovanost ključni su uslovi za razvoj i održavanje kreativnosti, jer stimulišu imaginaciju i perceptivnost i pomažu vam da se fokusirate na aktiviranje iskustava iz prošlosti, procesa razmišljanja o budućnosti i istraživanja alterantivnih modela ponašanja u sadašnjosti. Koristite svoju znatiželju za istraživanje uzroka događaja, njihove dinamike i uticaja. #samoopušteno postavljajte pitanja bez bojazni da ćete ispasti naivni. Tragajte za novim izvorima znanja iz knjiga, stručne literature, iz tuđih radnih iskustava, seminara, poslovnih kurseva... Sledite svoja interesovanja i odmerite koristi koje vam njihovo zadovoljenje može doneti.
Naučite da prihvatite neuspeh
Iza uspeha svakog kreativnog genija kriju se i priče o neuspesima. Na isti način, ako kompanije žele da stimulišu kreativnost i priliv novih ideja kod zaposlenih, moraju da stvore uslove i atmosferu u kojima se rizik od neuspeha prihvata kao deo posla. Ukoliko ne doživite poneki neuspeh, bilo na privatnom ili poslovnom planu, podrazumeva se da niste iskoračili izvan svoje zone sigurnosti, te da i niste bili u prilici da učite i razvijate se. Zato #samoopušteno – jedan neuspeh nije kraj sveta!
Kreirajte pozitivne emocije
Pozitivna osećanja, kao što su zahvalnost, empatija, zadovoljstvo i inspirativnost dokazano uvećavaju vaš kapacitet za uočavanje većeg broja mogućnosti i kreativnije razmišljanje. Pozitivne emocije na poslu možete da gajite tako što ćete stvoriti kvalitetne odnose sa kolegama, koji će vam pomoći da osećate i zahvalnost, i poštovanje, i empatiju, ali i da pronađete načine da pokažete ono u čemu ste dobri, u čemu uživate i šta je ono što vas zabavlja. Dakle, opet #samoopušteno!
Pročitajte još
Prvomajski ručak po recepturi Jelene Đoković: Roštilja i ona, ali na poseban način
Prvomajski ručak Jelene Đoković
30/04/2024
Saznajte višeĐoković jede samo ovaj hleb: Pekar otkrio tačan recept, jedan neverovatni sastojak mu daje svu čar
Recept za hleb koji Đoković jede
29/04/2024
Saznajte višePoslednja nedelja pred Uskrs: Vernici treba da ispoštuju OVE običaje, a jedno je strogo zabranjeno
Običaji pred Uskrs koje treba ispoštovati
28/04/2024
Saznajte višeAco Pejović se prepolovio: Sa 100 kilograma do fit linije u pedesetim, evo i kako!
Dijeta Aca Pejovića idealna za brzo mršavljenje
28/04/2024
Saznajte višeProleće u rajskom vrtu: Zavirite u dvorište Jugoslave Drašković u srcu Beograda
Dvorište Jugoslave Drašković u Beogradu raj za oči
28/04/2024
Saznajte više