Hemoroidi – bolest o kojoj se glasno ćuti:  Kako odabrati prirodno rešenje?

Hemoroidi – bolest o kojoj se glasno ćuti: Kako odabrati prirodno rešenje?

Autor: | 08/03/2024

0

Hemoroidi ili šuljevi predstavljaju proširene vene lokalizovane oko spoljašnje strane anusa gde fekalne mase izlaze iz tela. 

Svako od nas ima hemoroide i oni se sastoje od krvnih sudova, vezivnog tkiva i mišića. Ti „jastučići“ se uvećavaju usled genetike, starenja i loših životnih navika i smatra se da muče više od polovine populacije starije od 50 godina..

Hemoroidi mogu nastati na na više načina, najčešće usled duže opstipacije, odnosno otežanog pražnjenja ili naprezanja tokom pražnjenja creva. Podizanje teških predmeta, zajedno sa drugim aktivnostima koje mogu izazvati naprezanje, takođe mogu da dovedu do pojave hemoroida. Trudnoća i prekomerna telesna težina su faktori koji mogu doprineti nastanku hemoroida.

Hemoroidi sami po sebi nisu opasni po život, ali mogu biti praćeni neprijatnim simptomima koji utiču na kvalitet života pacijenta, izazivaju svrab, pritisak i bol u analnoj regiji, a posebno su nezgodni ako se često pojavljuju.

Hemoroidi se dele na unutrašnje i spoljašnje.

Promo

 

 

 

Unutrašnji hemoroidi se razvijaju unutar rektuma i obično nisu vidljivi golim okom prilikom pregleda. Uglavnom nisu praćeni bolom, ali mogu da krvare i ostavljau trag na vešu. Ponekad mogu da prolabiraju kroz anus, ali se prilikom rektalnog pregleda gurnuti nazad ili se sami smanje i povuku.

Spoljašnji hemoroidi se razvijaju ispod kože oko anusa. Praćeni su svrabom ili bolom, a prilikom pregleda se mogu napipati i na dodir deluju kao kvržice. 

Ako se unutar spoljašnjeg hemoroida formira krvni ugrušak formira, nastaje trombozirani hemoroid, što može dovesti do jakog i konstantnog bola koji uznemirava pacijenta. Ponekad ugrušci sami nestanu, ali ako se to ne dogodi, lekar ih može ukloniti.

Simptomi koji prate pojavu hemoroidalne bolesti su krv u stolici ili samo u wc šolji posle pražnjenja i to predstavlja prvi alarm zbog koga pacijent treba da se javi lekaru.

Ostali simptomi su svrab i bol u analnom području, naročito prilikom dugog sedenja, tokom defekacije,  kao i pojava jedne ili više tvrdih, bolnih kvržica oko anusa

Faktori koji povećavaju rizik od razvoja hemoroida su nedostatak vlakana u ishrani, gojaznost, starenje što vezivno tkivo u rektumu i anusu čini manje elastičnim, ali i trudnoća, pošto kako fetus raste  vrši pritisak na trbuh, pa se vene u rektumu i anusu mogu povećati.

Povećani nivo hormona progesterona tokom trudnoće takođe može doprineti razvoju hemoroida, jer progesteron opušta zidove vena, što doprinosi da se vene rašire. Neke žene prvi put dobiju hemoroide baš tokom trudnoće. Ali,ako su i ranije postojali, veća je verovatnoća da će se ponovo pojaviti i tokom trudnoće.

Na sreću, hemoroidi obično nisu štetni po zdravlje trudnice i bebe, i obično se povuku sami nakon porođaja. Često se simptomi mogu ublažiti kućnom negom, ali bolje se prvo obratiti lekaru koji će savetovati tretman bezbedan za primen tokom trudnoće.

Hemoroidi se mogu lešiti i samomedikacijom, a simptomi bi trebalo da se ublaže u roku od nedelju dana. Ali ako simptiomi ne nestanu ili postoji rektalno krvarenje, trebalo bi se obratiti lekaru. Krvarenje iz rektuma moglo bi biti znak problema sa digestivnim traktom i bolesti creva, kao što su ulcerozni kolitis, Kronova bolest ili rak anusa ili kolorektalnog karcinoma, pa je važno ozbiljno ga tretirati, posebno ako imate više od 50 godina.

Na sreću, većina hemoroida se može lečiti  jednostavnim medicinskim procedurama u lekarskoj ordinaciji ili savetovanjem u apoteci, a u zavisnosti od vrste i težine simptoma, predlog lekara može biti hirurški tretman kao trajno rešenje. 

Ono što je ključno u lečenju hemoroida jeste higijensko dijetetski režim, posebno konzumiranje više vlakana i redovno pražnjanje što pomaže da se smanje simptomi, ali i da se njihova pojava prevenira. Takođe mogu se uzimati i preparati koji omekšavaju stolicu, ali treba izbegavati  laksative, koji mogu izazvati dijareju i pogoršati simptome hemoroida.

Promo

 

 

Savetuje se da se pije puno vode i drugih tečnosti, kao i redovno vežbanje. Izbegavati naprezanje ili zadržavanje daha tokom pražnjenja creva. Naprezanje može staviti preveliki pritisak na vene i dovesti do razvoja hemoroida. Treba ići u toalet čim se oseti potreba, a svako odlaganje otežava izbacivanje stolice.

Što se tiče farmakoloških mera tiče, kada savetujemo sistemsku terapiju u apotekama postojii trokserutin pod zaštićenim imenom Avaricon® kapsule, kompanije Pharmanova, jedinstveni bivoflavonoid na našem tržištu, koji deluje tako što smanjuje otok oko anusa i ublažavaju simptome kao što su svrab, krvarenje i bol.

Piju se tri puta dnevno 2 nedelje, a zatim je potrebno nastaviti sa dozom održavanja od 2 kapsule dnevno tokom mesec dana.

Pacijenti često više preferiraju lokalne preparate u obliku masti koje mogu samostalno primenjivati na zahvaćeno analno područje, a to je takođe iz Avaricon linije Avaricon®Hemor krem, prvi domaći proizvod za lokalni tretman hemoroida registrovan kao medicinsko sredstavo sa sopstvenom kliničkom studijom rađenom u našoj zemlji sa našim pacijentima, aa poseduje i evropsku notifikaciju (obeležen je prepoznatljivom oznakom CE na spoljašnjem pakovanju).

Zahvaljujući prvenstveno hijaluronskoj kiselini ovaj krem daje tkivu tonus i elastičnost. Koristi se kao pomoćna terapija za otklanjanje tegoba hemoroidalne bolesti, ali i kao sredstvo za negu i regeneraciju kože i sluzokože analne regije pružajući pri tom prijatan osećaj hlađenja.

Najbolji efekat postiže kada se primenjuje zajedno sa kapsulama jer tada imaju sinergistički efekat.

I na kraju, ali ne najmanje bitno,  savetuju se i Avaricon® vlažne maramice u formi biorazgradivog vlažnog tolate papira, presudan za redovno održavanje higijene intimne i analne regije što je jedan od preduslova kako za lečenje akutne faze hemoroidalne bolesti, tako i za prevenciju ponovnog javljanja ovog problema.

Promo

 

 

Maramice  omogućavaju  održavanje pravilne higijene i van kućnih uslova, na putovanjima, poslu, spa centrima, tokom sportskih aktivnosti itd.

U zaključku možemo reći da Avaricon linija za hemoroide ima 3 prirodna rešenja za problem o kome se često glasno ćuti jer je pacijentima neprijatno da o tome govore.

Pod jednim krovnim brendom možemo preporučiti terapiju koja je sistemska i lokalna, i koja dokazano poboljšava simptome hemoroidalne bolesti.

Posle 15-30 dana primene, svakako se savetuje dodatna konsutacija sa lekarom da bi se isključilo eventualno postojanje nekih drugih bolesti i stanja koje mogu pratiti isti simptomi.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Pročitajte još

Najnovije vesti