Bogojavljenska noć je najmoćnija u celoj godini: Dovoljno je samo da uradite ovo i Bog će saslušati vaše želje

Bogojavljenska noć je najmoćnija u celoj godini: Dovoljno je samo da uradite ovo i Bog će saslušati vaše želje

Autor: | 18/01/2024

0

Običaj za Bogojavljenje

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Bogojavljenje, za koje se veruje da je praznik kada se nebesa otvaraju i Bog uslišuje želje.

Na ovaj dan proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: "Ovo je Sin moj i Njega poslušajte".

Na Bogojavljenje, 19. januara, završavaju se nekršteni dani i u crkvama se osvećuje voda koja se nosi kući i koristi čitave godine.

Ata Images

 

Bogojavljenje spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pa su se, shodno tome, razvili mnogi narodni običaji vezani kako za sam dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja.

Pročitajte: Da li će Marija Šerifović moći da krsti sina u Srbiji - Evo šta kaže crkva u slučaju dece surogat-majki

Tačno u ponoć kada otkuca sat, otvara se nebo i tada se ostvaruju želje. Stanite na prozor i zamislite želju.

Otvorite um, zatvorite oči, skoncentrišite se i u sebi ponovite želju. Želju birate na osnovu onoga šta vam je najviše važno u životu. I budite strpljivi, Bog daje tačno onda kada je pravo vreme za to. 

Običaji za Bogojavljenje

Smatra se da bi trebalo zapamtiti san koji se sanja u noći između 18. i 19. januara jer predstavlja neku vrstu predskazanja.

Običaj je da neudate devojke stave ogledalo ispod jastuka i te noći uoči Bogojavljenja sanjaće svog mladoženju. Takođe, kaže se da od Bogojavljenja počinju dani pogodni za venčanja.

Ata Images

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Ata Images