Pravoslavci danas slave Nikoljdan: Veruje se da treba uraditi samo jednu stvar kako bi se desilo čudo

Pravoslavci danas slave Nikoljdan: Veruje se da treba uraditi samo jednu stvar kako bi se desilo čudo

Autor: | 19/12/2023

0

Nikoljdan je najčešća slava Srba

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Nikolu. Dan jednog od najpoštovanijih hrišćanskih svetitelja, kome je posvećeno više od 1.300 verskih objekata pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve, smatra se praznikom velikih čuda.

Shutterstock

 

Sveti Nikola, ili Nikola Čudotvorac, bio je arhiepiskop Mire Likijske u Maloj Aziji. Živeo je u 4. veku, a postao je poznat po nesebičnom deljenju dobara siromašnima, ne tražeći ništa zauzvrat. Na osnovu njegovih žitija kasnije je proizašao običaj darivanja za Božić, a bio je i osnova za stvaranje lika Deda-Mraza (Santa Klaus). 

Pročitajte: Cecina slava kao ničija druga - Na trpezi folk dive ima svega, u Ljutice Bogdana Nikoljdan se sprema tri dana

U hrišćanskom svetu važi za gospodara vode, zaštitnika mornara, ribara, lađara, vodeničara, ali i putnika, dece, siromašnih. Čuvar mnogih domova u Srbiji upokojio se 19. decembra 343. godine po Julijanskom kalendaru. Pošto pada u vreme posta, slava je uglavnom posna.

Shutterstock

 

Svaki kraj ima svoje običaje vezane za svece. Na Nikoljdan se sprema žito, kao za svaku slavu, ali ima i onih koji veruju da je svetac živ, pa to ne čine.

U južnoj Srbiji pravi se šareni kolač sa pricama, koji pop preliva vinom. Mese se ponekad i dva, da jedan pripadne svešteniku, a drugi, takozvani presveti, ostane u kući. Uveče na dan slave taj kolač se deli deci, koja bi trebalo da ga pojedu sedeći na drvetu.

Shutterstock

 

Budući da je Sveti Nikola i zaštitnik dece, od davnina postoji običaj da se na ovaj dan najmlađima daruju orasi, jabuke i slatkiši. Tokom noći, dok deca spavaju, Sveti Nikola im ostavlja poklone u cipele ili pored prozora. Zbog toga su pred dan slave čistila cipele i stavljala ih blizu kreveta kako bi se ujutru obradovala.

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Pročitajte još