Kao u hotelu sa 5 zvezdica: „Naša banja“ neka i starost bude radost

Kao u hotelu sa 5 zvezdica: „Naša banja“ neka i starost bude radost

Autor: | 20/11/2023

0

I Srbija od nedavno može da se podiči luksuznim domom za stare koji ne zaostaje za sličnim luksuznim ustanovama u najrazvijenijim državama Evropske unije.

U hladu vrnjačkih šuma, u živopisnom pejzažu, korisnici doma za stare „Naša banja“, uživaju u svim čarima i vrhunskim dostignućima ove ustanove - bazen, uredne staze za šetnju okružene cvećem, bioskop, frizeraj, teniski tereni...sve više podseća na scene iz holivudskih filmova nego na  dom za stare, ali i to je u Srbiji danas moguće zahvačjujući trudu i viziji osnivača „Naše banje“.

Foto: Naša banja

 

Izvanredne ekipe medicinskih stručnjaka, eksperti svih profila koji su na raspolaganju 24 sata dnevno, zdrava i ukusna hrana, ispunjeni i zanimljivi kulturno-umetnički sadržaju uz sav komfor i prednosti najelitnijih objekata, čine „Našu banju“  najboljom ustanovom te vrste u Srbiji i regionu.

To su videle i novinarske ekipe koje su se prilikom nedavnog obilaska „Naše banje“, u razgovoru sa korisnicima, uverile u sve prednosti ovog prestižnog i luksuznog doma.

Privatne ustanove socijalne zaštite su često pravo rešenje

Sunčica Soldatović, socijalna radnica posvećena radu sa korisnicima domskog smeštaja, kaže da korinicima usluga „Naša banja“ pruža istinsku radost i spokoj kroz najbolju moguću podršku i sadržaj.

- Oni mogu da svoje zlatno doba provedu u druženju, uz brojne sadržaje i aktivnosti, adekvatnu i pažljivu brigu i negu, pravilno uzimanje medicinske terapije, a sve u cilju očuvanja kako fizičkih, tako i kognitivnih sposobnosti.

Foto: Naša banja

 

- Domovi koje subvencioniše država i koji su pod ingerencijom resornog ministarstva uglavnom nemaju dovoljno kapaciteta da zbrinu sve one kojima je to potrebno - tada je privatan dom za starija lica najbolji izbor - kaže Sunčica Soldatović.

Foto: Naša banja

 

Zlatno doba je zapravo pravo vreme za bezbrižnost, uživanje, spokoj... Rasterećeni obaveza oko posla i porodice, mogu u potpunosti da se opušteno posvete sebi i da dišu miran život punim plućima.

Adekvatna ustanova socijalne zaštite će im omogućiti da izaberu zanimljiv hobi ili omiljene aktivnosti koje donose i uživanje i druženje, poput šetnje, izleta, čitanja, gledanja filmova, igranja šaha, slikanja, muzika, opuštanja.

Potrebno je učiniti sve što doprinosi da se osećaju bolje i ispunjenije i da svoje vreme kvalitetno provode. I njihovi najbliži i oni sami biće ubrzo sigurni da se čini apsolutno sve da im se obezbedi pravilno očuvanje postojećih mentalnih i fizičkih sposobnosti i stručna nega i pomoć 24 sata dnevno.

Foto: Naša banja

 

Od presudne je i izuzetne važnosti, izabrati dom koji će najbližem članu porodice ponuditi najbolje moguće uslove u kojima će i starost biti radost.

To je je upravo „Naša banja“ – miran i sadržajan prostor okružen zelenilom, komforan, visoko postavljenih standarda i sa mnoštvom aktivnosti i sadržaja, kako bi voljene osobe izabrale one koje će im pružiti istinsko zadovoljstvo i adekvatan tretman.

Neophodno je pružiti im podršku, pokazati empatiju i razumevanje odnosno život u kome će i starost biti radost, ali sa uverenjem da je odluka ispravna i najbolja moguća.  Više informacija o Našoj Banji potražite na www.nasabanja.rs 

Čak 4 odsto starije populacije pati od demencije

Da nismo mlada nacija, pokazuju rezultati popisa Republičkog zavoda za statistiku iz 2022. godine. Prosečna starost stanovništva u Republici Srbiji iznosi 43,8 godina, dok procenat stanovništva preko 65 godina iznosi 22.10%, što je veći postotak od mnogih razvijenih EU zemalja.

Foto: Naša banja

 

Od toga je gotovo 4% dementno. Zato je prepoznavanje rane faze demencije kod naših najbližih izuzetno važno i što pre potražiti pomoć neuropsihijatra i neurologa.

Ali na prvom mestu, treba im obezbediti udoban i komforan smeštaj pod celodnevnim nadzorom i visoko-stručnom negom , kako posledice ne bi bile još drastičnije.

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Foto: Naša banja

Pročitajte još

Najnovije vesti