Koje teme donosi prvo novo izdanje Marie Claire-a za Srbiju?

Koje teme donosi prvo novo izdanje Marie Claire-a za Srbiju?

Autor: | 03/04/2023

0

Prvo novo izdanje Marie Claire-a za Srbiju dešifruje duh vremena. Kakvo mesto žene zauzimaju u njemu? Izdvojili smo neke od tema koje su nas “udarile u stomak”, ali i one koje otkrivaju i analiziraju modne i beauty tendencije.

Novo izdanje Marie Claire-a za Srbiju

Džulija Roberts: Potpuno iskreno!

Marie Claire

 

Više od trideset godina ljudi širom sveta prepoznaju je kao jednu od najvećih filmskih diva današnjice. To je žena koja spaja različite generacije. Vole je nostalgičarke za vremenom iz filma Pretty Woman, pa do onih koje su je otkrile prošle godine u maestralnoj ulozi u mini seriji Gaslit, o skandalu Votergejt. Već deceniju zaštitno lice Lancômea i muza parfema La Vie est Belle, Džulija Roberts je u oktobru proslavila 55. rođendan. Sa ekipom Marie Clairea pričala je o izborima koje je donosila tokom karijere, porodici, svakodnevici. Optimistično i pozitivno, a istovremeno direktno i potpuno iskreno. Jer, takva je Džulija.

Citat koji pamtimo: “Velika je privilegija biti u prilici da ostarite. Naravno, mnogo toga iz mladosti mi nedostaje. Poput mojih 35-godišnjih nogu. Ali hej, moje noge me i dalje nose. Mogu da hodam i da trčim. Zar to nije najvažnije?”

Portret: Jelena Riznić za ovo izdanje Marie Claire-a za Srbiju

Marie Claire

 

“Ne sećam se kada sam prvi put uživo videla Jelenu Riznić”, reči su kojima Miljana Nešković, novinarka i autorka podkasta Snaga uma, započinje ovaj portret. “Ne znam ni da li je dovoljno da za nju kažem da je aktivistkinja za ženska prava, doktorantkinja Filozofskog fakulteta i žena koja je već obezbedila sebi počasno mesto u udžbenicima iz istorije borbe za ženska prava, jer je za mene mnogo više od toga…”

Citat koji pamtimo: “Filmske zvezde, žene u penziji, devojčice koje su prvi put na nekom protestu, žene koje su izašle s posla u pekari da bi podržale druge žene… Sve smo bile zajedno i prvi put nismo zadržavale dah – urlale smo!”

Kakvo mesto žene zauzimaju u svetu, danas?

Marie Claire

 

U Avganistanu, devojčicama je posle 12. godine škola – zabranjena. Ali, uprkos opasnostima, mnoge mlade žene bivše srednjoškolke, pridružile su se jednoj od deset hiljada tajnih obrazovnih struktura koje su osnovane u toj zemlji. U privatnim kućama, podrumima obrazovnih ustanova ili u džamijama naklonjenim umerenoj struji, one su voljne da proširuju znanje svojih sunarodnica bez obzira na rizike. Marie Claire reporteri otputovali su da upoznaju neke od njih.

Citat koji pamtimo: “Ako stignu talibani i zvono zazvoni jednom, sakrivamo se ispod stolova i ne pravimo buku..”

Psiha: Fenomen o kojem se mnogo priča

Marie Claire

 

Prihvatanje uloge glavne junakinje svog života može vas: a) koštati svih vaših prijatelja b) biti odskočna daska na vašem putu ličnog razvoja. Kako da pravilno usmerite energiju i postignete ovo drugo?

Citat koji pamtimo: “Iz psihološke perspektive, sindrom glavnog lika je svesno tretiranje sebe kao ključnog igrača u sopstvenom životu i posmatranje svog života kroz prizmu pripovedanja, nalik filmu ili TV emisiji.”

Neodoljive nove boje

Marie Claire

 

Kako da kombinujemo nijanse da bismo udahnuli nov život svojoj garderobi tokom sezone proleće / leto 2023? Modna urednica Vesna Stanković donosi predloge za stilizovanje.

Made in Serbia

Marie Claire

 

Kao studentkinja Akademije likovnih umetnosti, na časove je redovno dolazila u belom.

– Kako ćete tako obučeni postati slikarka? – bilo je samo jedno od loše postavljenih pitanja.

Da je život film, ovako bi odgovorila:

– Ja ću biti Dragana Ognjenović.

Ovim uvodom novinarka Duška Jovanić otvorila je intervju sa jednom od najcenjenijih domaćih dizajnerki, Draganom Jovanović. Jedan od onih zbog kojih odlučite da ćete magazin sačuvati na polici pored omiljenih knjiga.

Citat koji pamtimo: “Moje modne staze nisu putevi i magistrale koji su ucrtani na zvaničnim kartama.”

Novo izdanje Marie Claire-a za Srbiju donosi boje i stilovi šminkanja direktno sa modnih pista

Marie Claire

 

Izobilje novih, ali i recikliranih (plus: podignutih na viši nivo), catwalk trendova čini prolećnu mejkap scenu i te kako zabavnom i vrednom pažnje, naglašava beauty urednica Dragica Brkljač i predstavlja naj momente koje je zapazila.

Melemni pristupi protiv eko-anksioznosti

Marie Claire

 

Ekološka aktivistkinja Milja Vuković detaljno istražuje temu eko-anksioznosti. U pitanju je preplavljujuć osećaj koji se javlja u kontaktu sa zabrinjavajućim informacijama o stanju vazduha, vode, klimatskoj krizi, seči šuma, ugroženosti staništa, iščeznuću vrsta… Koji su melemni pristupi?Šta možemo učiniti da pomognemo i sebi i prirodi?

Citat koji pamtimo: “Kako eko-anksioznost utiče na mene? Bojim se da ću se odlučiti za nemanje dece zbog lošeg kvaliteta njihovih (potencijalnih) života. Bojim se da ću se odlučiti za imanje dece i da ću se pokajati iz istog razloga. Ovo me najviše muči.”

Putuje vam se, ali nemate s kim?

Pretraga pojma solo travel tokom prošle godine skočila je za čak 765,1% otkrivaju podaci aplikacije Google Trends, pri čemu je 55% tih pretraživanja došlo od strane žena. Pa zašto onda tako velikom broju nas pomisao da otputujemo same i dalje izaziva nelagodu i strah? O tome kako (i zašto) da konačno pustimo kočnicu i otisnemo se sami u nepoznato, razgovarali smo sa Jelenom Bešević, mentorkom za pisanje i autorkom bloga Snovi u koferima.

Citat koji pamtimo: “Na solo putovanjima sam shvatila koliko mi je važno da razgovaram sa ljudima, da razmenim iskustva, bez ikakvih očekivanja. I naučila sam da uživam u trenutku. To je važan aspekt slobode izbora, da budemo prisutni sada i ovde i da paralelno upoznajemo sebe i mesto na kojem se nalazimo.”

Priča koju prenose detalji iz omiljenog kutka u domu

Marie Claire

 

Uživamo u harmoniji i energiji moderno opremljenog stana u blizini Belog dvora. Ipak, naša domaćica, modna dizajnerka Ines Janković kaže da je za nju, posle dvanaest godina provedenih na ovoj lokaciji, sada pravo vreme za promene – pre svega lokacije, a zatim i arhitektonskog stila. Modernu zgradu volela bi da zameni klasičnijim arhitektonskim stilom. Ines je u italiji studirala dizajn enterijera, a potom i modni dizajn, a njena porodica bavi se projektovanjem enterijera i izvođenjem radova. U stanu živi sa sinom i psom, a njen omiljeni kutak je trpezarijski sto, gde često priređuje večere za prijatelje.

Citat koji pamtimo: “Stil odeće koju stvaram razlikuje se umnogome od onoga što je radila Vivijan Vestvud, ali mi je slavna kreatorka velika inspiracija kad su u pitanju krojevi. Svi mi koji se bavimo modom znamo kako se po krojevima vidi bravura talenta.”

Najnovje vesti iz sveta mode, lepote, poznatih ali i sjajni članci o ženskim pravima, putvanjima i životnom stilu žena sa svrhom, stavom i stilom potražite na www.marieclaire.rs

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Marie Claire

Slične Vesti

Najnovije vesti