Još jedan petak trinaesti u nizu! Šta se krije iza ovog famoznog, u svetu omraženog dana?

Još jedan petak trinaesti u nizu! Šta se krije iza ovog famoznog, u svetu omraženog dana?

Autor: | 13/11/2020

0

Da li ste se danas osvrnuli za sobom kada ste izlazili iz kuće. Još jedna u nizu, petak trinaesti, kod mnogih je izazvao strah i sujeverje. A šta je zapravo simboliga ovog dana?

Široko rasprostranjeno sujeverje vezano je za broj trinaest, a onda i za petak trinaesti. Simbolika broja trinaest ima čak biblijsko uporište, a posebno rasprostranjena postaje tokom srednjeg veka. Istoričari i biblijski tumači tvrde da je petak trinaesti dan kada su se dogodile sve biblijske katastrofe, kada je Eva navela Adama da zagrize jabuku i kada je otpočeo Veliki potop.

Različite su priče o početku sujeverja na ovaj dan. Neki smatraju da je sve poteklo od kada je Filip IV od Francuske u petak 13. oktobra 1307. uhapsio stotine templara. U priči „Da Vinčijev kod“, Den Braun pominje egzekuciju templara Žaka de Molaja na petak 13. On je navodno prokleo papu i kralja Francuske. Moguće je i da je roman Tomasa Losona iz 1907. „Petak, trinaesti“ odigrao značajnu ulogu u širenju sujeverja.

Pročitajte: Horoskop za novembar - Krajnje je vreme da završite obaveze koje stalno odlažete, godina se bliži kraju

ajt iStock Getty Images Plus via Getty Images

Još jedna katastrofa dogodila se na petak 13. a reč je o drugom, katastrofalnom padu svetske berze, 1927. godine. Mnogi ljudi doživeli su bankrot, dan je nazvan crni petak i od tada Amerikanci gaje ogromno sujeverje prema ovom danu.

Broj 13 se doživljavao kao nesrećan i pre Hrista. Naime nekada je broj 12 smatran kao potpun, odnosno označavao je savršenstvo dok je 13 koji remetio prirodni sklad – postoji 12 meseci u godini, 12 olimpijskih bogova, 12 sati na časovniku, 12 apostola, 12 potomaka Muhameda, 12 zodijačkih znakova, što govori u prilog teoriji o potpunosti broja 12.

Kako pojedina istraživanja pokazuju, tokom petka trinaestog mnoge industrije gube značajnu sumu novca. Razlog tome je što mnogi ne žele da kupuju nekretnine, putuju ili se venčavaju na taj baksuzni dan.

Ipak, mnogi koji ne veruju u ovo sujeverje kao dokaz tome da je petak trinaesti dan kao i svaki drugi prisete se činjenice da je znak "Hollywood" na brdu iznad Los Anđelesa postavljen na petak 13. 1923. i da i dan danas stoji netaknut.

Uostalom, petak, pa makar i trinaesti znak je da počinje vikend, što je svakako povod za opuštanje, relaksaciju i odmor.

Kako vi doživljavate petak trinaesti?

Baksuzni dan, da mogu ne bih izlazio/la iz kuće!
Kao i svaki drugi petak, kraj radne nedelje i poziv na uživanje!

Pogledajte rezultate

Loading ... Loading ...

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs fortton iStock Getty Images Plus via GettyImages