Japanski recept za sreću, za dug i ispunjen život

Japanski recept za sreću, za dug i ispunjen život

Autor: | 25/09/2017

0

Ljudskom biću najteže pada gubitak svrhe. To nas pogađa duboko u suštini i nije lako izvući se iz ništavila koje je, naravno, samo privid. Japanci su pronašli način kako živeti ispunjen i svrsishodan život. Naučimo nešto od njih.

Prema japanskom konceptu sreće, svako od nas ima svoj ikigai - smisao života, razlog zbog kojeg svako jutro ustajemo.

Pronaći ikigai znači učiti o sebi, postavljajući sebi ova četiri pitanja:

1. Šta volim?
2. U čemu sam dobra/dobar?
3. Za šta mogu biti plaćena/plaćen?
4. Koja je moja misija u svetu?

Reč "ikigai" je složenica od iki - život i kai - rezultat određene akcije. Prema japanskom konceptu srećnog života, važno je da ljudi žive život iskreno i da pronađu svrhu svog postojanja. To naravno ne moraju da budu a i nisu velike stvari, već sitnice koje život znače.

Ikigai se predočava pomoću četiri kruga koja se preklapaju. Jedan predstavlja motivaciju, drugi ispunjenost, treći zaradu, a četvrti ono što nam život čini lepšim. Sami moramo popuniti prazninu između krugova kako bi bili srećni.

Centar, mesto gdje se krugovi preklapaju - ključ je sreće za svakog od nas, naš ikigai, razlog zbog kojeg ustajemo ujutro.

Stanovnici japanskog sela Ogimi, koji su poznati po dugovečnosti, dokaz su da ikigai deluje. Oni kažu da se sreća nalazi u tome da ste svakodnevno u pokretu, da ste optimistični i tražite što više pozitivnih stvari oko sebe, potpuno se posvetite poslu koji obavljate, nađete uvek vremena za sebe i svoju porodicu i slavite život pronalazeći u ljudima dobro, prenosi zivotistil.hr.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock