Kada su jaja hladna onda češće pucaju u kontaktu sa toplom vodom, zato za početak izbegavajte da ih čuvate u frižideru pre farbanja. Neka budu na sobnoj temperaturi pre nego ih stavite u vodu i spremate za kuvanje.
Jaja pucaju zato što se gasovi kojima su ispunjena šire i vrše pritisak na ljusku. Potopite jaja u vruću vodu ako vam je mnogo da čekate da se sama ugreju. Potrebno je i to da jaja budu malo starija jer sveža jaja češće pucaju.
Ukoliko želite, možete na jednom kraju jajeta probušiti ljusku špenadlom ili iglom i tako ispustiti gas koji se nalazi ispod površine ljuske i sprečiti pucanje jajeta.
Stavite jaja u šerpicu ili dublji sud za kuvanje. Stavite jaja veoma nežno i nemojte da pretrpavate jaja u posudi. Ukoliko pokušavate da skuvate mnogo jaja u isto vreme mogu da se polome udarajući jedni o druge.
Svežinu jaja pre kuvanja proverićete tako što ćete jaja staviti u posudu sa slanom vodom. Ukoliko jaje potone na dno onda je sveže, a ako ostane na površini onda je bolje da ga ne jedete.
Napunite posudu sa najmanje 3 cm vode i nemojte da prelivate jaja skroz vodom. Dodajte pola kašičice soli u vodu u kojoj će se jaja kuvati. Slana voda pomoći će da se belance lepo skuva i to mnogo brže nego obično. So će sprečiti mikropukotine i tako sačuvati vaša jaja.
Nikada nemojte da stavljate jaja direktno u vrelu kipuću vodu. Izlaganjem hladnih jaja vreloj vodi ona će sigurno popucati. Možete dodati i malo sirćeta u vodu pre nego ona provri. Sirće uspite i ako primetite da je neko jaje napuklo i tako sprečite dalj ecurenje belanca. Nemojte samo da preterujete jer ne želite da vam jaja mirišu kao sirće.
Jaja kuvajte na srednjoj vatri, kako jaja ne bi popucala kada se temperatura mnogo promeni. Poklopite posudu i ostavite jaja neko vreme. Kada voda provri isključite šporet. Sklonite jaja sa vatre tri minuta pošto ste isključili šporet ako želite rovita jaja, srednje su skuvana ona koja sklonite 5 do 7 minuta pošto voda provri, a za tvrdo kuvana sklonite iz posle 9 do 12 minuta.
Pripremite činiju sa hladnom vodom i ledom. Sipajte u vodu pola kašičice soli i dodajte led kako biste spustili temperaturu. Kada se jaja skuvaju stavite ih lagano u ladnu vodu.
Jaja odmah servirajte ili ih držite u frižideru 20 do 30 minuta kako bi se njihova ljuska opustila. Obavezno ih pojedite istog dana kada ste ih oljuštili jer jaja bez ljuske smeju da stoje samo 24 sata. U ljusci ih možete čuvati i duže.
Pročitajte još
Idealno za one koji nemaju vremena: Prelepa sobna biljka, može živeti i do 20 godina
Sobna biljka koja može živeti i do dve decenije
15/03/2025
Saznajte višeNa svadbi Vilijama i Kejt tražilo se parče više ove torte, ne peče se
Svadbena torta Kejt Midlton i princa Vilijama će vas oduševiti, imamo i repcept
15/03/2025
Saznajte višeTo smo mi: Članovi Riblje čorbe snimili album sa horom “Svitac”
Članovi Riblje čorbe i hor Svitac snimili album
13/03/2025
Saznajte višeStolice koje unose šarm u svaki prostor
Stolice koje unose šarm u svaki prostor
13/03/2025
Saznajte višeZa tri meseca Marko Kon izgubio 40 kilograma, ova dijeta uspeva
Kako je smršao Marko Kon zanima mnoge
12/03/2025
Saznajte višeOvde žive predsednik i prva dama, Tamara Vučić otvorila vrata porodičnog doma FOTO
Dom Tamare i Aleksandra Vučića porodična je oaza mira
12/03/2025
Saznajte više