Saveti zlata vredni: Uz ove trikove sprečite truljenje namirnica

Saveti zlata vredni: Uz ove trikove sprečite truljenje namirnica

Autor: | 21/07/2019

0

Prilikom kupovine namirnica neretko u korpu stavimo previše hrane koja na kraju završi u smeću jer je ne pojedemo svu. Voće i povrće i dalje sazreva i brzo istrune.

Pravilno skladištenje hrane može vam pomoći da usporite propadanje voća i povrća. Važno je u obzir uzeti i klimu. Vlažna i topla klima kumovaće u bržem propadanju voća i povrća.

Zato, poslušajte i promenite sledećih nekoliko saveta i produžite rok i svežinu brojnim namirnicama.

1. Vrh banane obmotajte aluminijumskom folijom

Banane tokom sazrevanja proizvode etilen. Obmotavanjem vrhova aluminijskom formulom sprečava se njegovo širenje na jestivi deo ploda i tako se usporava propadanje voćke. Ova metoda držaće banane svežima četiri do pet dana.

2. Luk zamotajte u najlonke

Previše vlage prouzrokuje brže truljenje luka. Najbolje ga je držati na hladnom i suvom mestu s malo svetla. Stavite luk u najlonske čarape i napravite čvor između svakog luka da se ne dodiruju, a zatim ih obesite. Tako svežina može potrajati od šest do osam meseci, piše 24sata.hr.

3. Beli luk voli hladno i suvo mesto

Stavite beli luk u posudu ili papirnu vrećicu i držite ga na hladnom i suvom. Neodvojeni čenovi na ovaj način mogu potrajati i do dva meseca.

4. Stabljike traže vodu

Peršun i bosiljak stavite u posudu s vodom tako da su stabljike uronjene baš kao cveće. Neka budu na sobnoj temperaturi. U ovim uslovima mogu potrajati četiri do pet dana.

5. Ne stavljajte krompir u plastične vrećice

Držite ga na hladnom i mračnom mestu. Umesto plastičnih, radije ga zamotajte u papirne ili mrežaste vrećice. Idealna temperatura je od 6 do 11°C. Krompir ovako može potrajati i do dve  nedelje.

6. Nezreli avokado ne stavljajte u frižider

Ako je avokado jako tvrd znači da još nije sazreo. Umesto u frižider, zamotajte ga u novine pa u papirnu vrećicu. Ako želite da što pre sazri, u vrećicu stavite i banane. Bez svega navedenog treba mu sedam dana da sazri, s vrećicom tri do pet dana i s bananom u vrećici dva do tri dana.

7. Listove salate treba dobro osušiti

Nakon što se dobro operu u velikoj količine vode, zelenu salatu, spanać ili listove dobro osušite. Nakon toga stavite ih u nepropusnu vrećicu ili plastičnu posudu. Tako mogu potrajati od jedne do dve nedelje.

8. Sačuvajte preostalu polovinu limuna

Polovinu neiskorišćenog limuna zamotajte u aluminijumsku foliju. Drugi način je i da stavite so na pulpu i tako stavite limun u frižider. Pre upotrebe isperite so s limuna. Polovina limuna tako može potrajati i do tri dana.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: hrana namirnice

Najnovije vesti