Najštetniji napici i hrana za mozak

Najštetniji napici i hrana za mozak

Autor: | 05/11/2019

0

Mozak je među organima u telu koji nema sebi ravnog. Disanje, funkcija srca i pluća, sve zavisi od njega.

On je osnovni regulator svih telesnih sistema, bez kojih je sama životna podrška nemoguća. Da bi bio zdrav i da funckioniše dobro, mozak ima potrebu od ribe, svežeg voća, svežih mlečnih proizvoda, orašastih plodova, integralne hrane. To je najbolja hrana za mozak.

Mnogi lljudi upotrebljavaju brzu hranu i polufabrikate za doručak, ručak, čak i za večeru, čak i ne sumnjaju da štetni sastocji, koji se nalaze u njima, mogu da unište funkcije mozga.

Hrana koju jedemo može biti ravna otrovu za mozak.

Kokice koje se prodaju u paketima, predviđene za pečenje u miktoralasnoj sadrže diacetil koji vodi do demencije. Taj sastojak, kao i drugi koji su štetni se sreću u margarinu, majonezu i nekim slatkišima.

Sltakiši oštro i dramatično povećavaju nivo glukoze u krvi, što u kasnijem periodu može dovesti do konstantog povećanja šećera u krvi.

Zna se da tamna čokolada i kakao za pijenje može da stimuliše aktivnost mozga, Ali i mnogima nije poznato da nisu svi sastojci u čokoladi jednako korisni. Većina njih sadrži ne samo minimalnu kočinu kakaa u zrnu, nego i potpuno štetne sastojke.

Slana hrana šteti mozgu. Ona poećava i rizik od hipertonije.

Mnoge vrste viršli i kobasica sarži supstance koje su opasne za naš mozak, uzrokuju rak, podložnost moždanom udaru, pošto zapušavaju arterije i gomilaju holesterol u njima.

Izbegavajte konzumiranje prerađenog mesa i sastojaka koji sadrže mnogo masti, za odražvanje funkcije mozda zdravim i dugim, piše bonapeti.rs.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock

Pročitajte još