Novogodišnji keks sa đumbirom i cimetom, poslastica je bez koje ne možete da zamislite prazničnu trpezu
Nekako je sva pažnja oko novogodišnjih praznika usmerena na bogatu i ukusnu trpezu. Od slanih rolata, pita, sarmi, pečenja, salata, pa sve do ukusnih torti i slasnih kolača.
Iako se svake godine trudimo da ubacimo i po neki novitet i obradujemo svoje najmilije, uvek ima jedan recept koji sa oduševljenjem svake godine ponavljamo.
Upravo je novogodišnji keks ono što će od sada pa na dalje krasiti vašu prazničnu trpezu. Veoma lako se sprema, ne zahteva mnogo vremena, kao i novca, a njegov slatkast ukus očaraće i najmlađe.
Zato, obogatite novogodišnu trpezu i napravite mekane keksiće od đumbira i cimeta.
Evo i šta vam je sve potrebno za ove ukusne male zalogaje.
Đumbir -idealni saveznik za jačanje imuniteta
Sastojci:
1 jaje;
750g brašna;
230ml melase (možete staviti med ili ječmeni slad);
220g smeđeg šećera;
200g maslaca;
120ml vode;
1 prašak za pecivo;
1 kašičica mlevenog đumbira;
1/2 kašičice mlevenog cimeta;
1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića;
¼ kašičice mlevenog karanfilića;
nekoliko kapi vanila arome
Za ukrašavanje:
250g šećera u prahu;
sok od pola limuna;
jestive boje
Ukoliko želite da napravite zanimjlive lizalice od đumbira i meda, recept pogledajte OVDE
![]()
Priprema:
Dobro izmešajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, oraščić i karanfilić. Mikserom umutite maslac, melasu, šećer, vodu, jaje i nekoliko kapi vanile. Polako dodajte smesu od brašna i zamesite testo. Dobijeno prhko testo podelite na tri dela i svaki deo posebno uvijte u foliju. Nakon toga ostavite u frižideru da odstoji tri sata (može i duže).
Nakon što je prošlo tri sata, na dasku stavite dosta brašna i razvaljajte testo. Modlicama vadite željene oblike i stavljajte u pleh obložen pek papirom, piše Stvar ukusa.
Napomena: obavezno brašnom pospite testo, oklagiju i modlice kako se testo ne bi lepilo!
Kada ste napravili željene oblike, na red dolazi pečenje. Keksiće pecite svega desetak minuta na temperaturi od 175 stepeni. Pazite da ih ne prepečete jer su ukusniji kada su mekani.
Pre nego što se bacite na ukrašavanje, keksiće dobro ohladite.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Uživajte u dekorisanju
Ono što ovaj novogodišnji keks čini drugačijim i čarobnim jeste to što se možete igrati bojama pri dekorisanju.
Ukus, koji će vas na prvi zalogaj osvojiti, dodatno će biti pojačan izgledom keksića, za koji vam je potrebno samo malo mašte i kreativnosti.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Prvo dobro umutite belanca, umešajte šećer u prahu i limunov sok. Zatim, razdelite smesu i u svaki deo dodajte željenu boju. Stavite ih u različite kesice, odsecite malu rupu i ukrašavajte dobro ohlađene keksiće. Za ukrašavanje možete da koristite razne jestive perlice ili mašnice.
Ostavite ih da prenoće pre upotrebe, a što duže budu stajali to bolje.
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više