Mamina kuhinja vraća u detinjstvo: Ovo je Noletova omiljena torta, ne može da joj odoli

Mamina kuhinja vraća u detinjstvo: Ovo je Noletova omiljena torta, ne može da joj odoli

Autor: | 12/06/2025

0

Dok danas strogo vodi računa o ishrani i izbegava šećer, gluten i meso, Novak Đoković imao je nekada svog slatkog favorita, tortu markiza. 

To je, kako kaže njegova majka Dijana, oduvek bila omiljena torta Novaka Đokovića, koju je pravila kad god bi mali Nole zatražio nešto slatko.

Clive Brunskill/Getty Images

 

- Najčešće sam mu pravila bajadere, palačinke, keks-tortu i markiza tortu, nju je obožavao - rekla je ranije Dijana.

Ova torta se sa puno razloga, i danas u njihovom domu pamti kao omiljena torta Novaka Đokovića.

Pročitajte Majka ga uvek njime dočeka, cela kuća miriše - Ovo je omiljeni kolač Duška Tošića

Kremasta, bogata čokoladom i laka za pripremu jer se ne peče - torta markiza je klasik francuske kuhinje, ali recept Dijane Đoković daje joj posebnu, porodičnu toplinu.

Pexels/Anete Lusina

 

Sastojci

2 dl svežeg mleka
400 g piškota
250 g maslaca
250 g čokolade za kuvanje
10 jaja
250 g šećera
250 g slatke pavlake
1 kašičica ruma

Odvojte žumanca od belanaca. Žumanca mutite mikserom, postepeno dodajući 125 g šećera, dok smesa ne postane svetla i penasta.

Smesu sipajte u šerpu i zagrevajte nekoliko minuta na blagoj vatri. Pred kraj dodajte izlomljenu čokoladu i kašičicu ruma. Mešajte dok se sve ne sjedini u gladak fil.

Umutite maslac sobne temperature i dodajte u vruć čokoladni fil, dobro promešajte. Belanca umutite sa preostalim šećerom u čvrst šam. Umešajte ih lagano u prethodno pripremljen čokoladni fil, kako biste dobili vazdušnu, bogatu kremu.

Piškote kratko umočite u mleko, pa ih poređajte na dno kalupa (ø 25 cm). Preko nanesite deo čokoladne kreme. Ponavljajte slojeve po želji. Po želji, piškotama obložite i unutrašnje stranice kalupa.
Tortu ostavite da se stegne u frižideru, idealno preko noći. Pre služenja, umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i premažite tortu. Dekorišite čokoladnim mrvicama ili pečenim, seckanim lešnicima.

Omiljena torta Novaka Đokovića nije samo nostalgični zalogaj, to je recept koji se prenosi s kolena na koleno i dokaz da su jednostavne poslastice često omiljene svima.

Komentari (0)

Loading
Nataša Stevanović Photo by Aaron Doster / Getty Images

Pročitajte još

Najnovije vesti