Recept Zorice Brunclik za ribu u soli
Zorica Brunclik, legenda domaće muzičke scene i poznata po tome što uživa u dobrom zalogaju, osim što vlada binom, jednako dobro vlada i kuhinjom.
youtube printscreen
Među brojnim jelima koja rado priprema za svoju porodicu, jedno posebno osvaja pažnju, riba u soli, odnosno brancin pečen na specifičan i zdrav način. Upravo ovaj recept Zorice Brunclik za ribu u soli sve je popularniji, kako zbog nimalo zahtevne pripreme, tako i zbog izuzetnog ukusa.
Zorica ne krije da potiče iz skromne porodice, ali danas, kada živi život iz bajke okružena ljubavlju i porodicom, rado uživa u specijalitetima koji ujedinjuju tradiciju i luksuz.
Pročitajte Omiljena pita Cece Ražnatović lako se pravi, savršena za dane posta
Recept Zorice Brunclik za ribu u soli možete poslužit ne samo tokom posta, već izneti i na prazničnu trpezu i koristiti za one prilike kada želite da pripremite nešto posebno.
Instagram/Zlata Vujanović
Sastojci
- 1,5 kg brancina
- 2 kg krupne morske soli
- 1 limun i 1 pomorandža (isečeni na kolutove)
- 2 čena belog luka
- malo peršuna ili ruzmarina
- 50 ml tečnosti od konzerviranih leblebija
Ribu temeljno osušite kuhinjskim ubrusom, pa je iznutra blago posolite. Napunite je kolutovima limuna, pomorandže, belim lukom i začinskim biljem.Tečnost iz konzervisanih leblebija pomešajte sa krupnom morskom solju dok ne dobijete smesu sličnu mokrom pesku.
U plehu za pečenje napravite podlogu od polovine smese soli debljine oko 1 cm. Na nju položite ribu i pažljivo prekrijte ostatkom soli, formirajući sloj koji potpuno zatvara brancina. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180–200°C oko 60 minuta. Za veće ribe produžite vreme pečenja.
Nakon pečenja, pažljivo razbijte koru od soli, očistite ribu i premažite je maslinovim uljem kako bi zasijala.
Shutterstock
Skuvani krompir isečen na kolutove i blitva seckana na rezance, sve začinjeno belim lukom, maslinovim uljem i limunovim sokom sa malo svežeg bosiljka. Ovaj prilog idealno se slaže sa ukusom morske ribe.
Recept Zorice Brunclik za ribu u soli je pravi dokaz da jednostavna jela mogu biti vrhunskog ukusa. Spoj ljubavi prema hrani i mediteranskog šarma - probajte, oduševićete se!
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)