Posni kolač koji se lako priprema ili Hilandarski kolač za koji vam treba tek par osnovnih sastojaka oduševiće vas bogatim ukusom.
Ovaj posni kolač nosi naziv Hilandarski kolač zbog svoje tradicionalne, postu prilagođene, pripreme i bogatog ukusa koji bez problema može parirati i luksuznim slatkišima na glasu.
Shutterstock
Uskršnji post, koji pravoslavni vernici ove godine poštuju od 3. marta do 19. aprila, ne daje priliku za uživanje u obimnoj i mrsnoj hrani, već se treba posvetiti duhovnom i telesnom pričišćenju.
Post nije samo odricanje već i prilika za otkrivanje bogatstava koja nam se na prvi pogled ne bi učinila takvim.
Pročitajte Posni recepti Jelene Đoković - Deca im se raduju, a ova jela Novak obožava
Jedna od slatkih tajni koja vam se može otkriti tokom ovih dana jeste posni kolač koji se lako priprema a koji je u narodu poznat kao Hilandarski kolač.
Posni kolač priprema se od
- 10 kašika šećera
- 5 kašika džem od kajsija (ili po izboru)
- 1 kesica cimeta
- 1 kesica praška za pecivo
- 500 g brašna
- 250 ml vode
- malo seckanih i mlevenih oraha
- malo suvog grožđa
- 2 jabuke (rendane)
Za glazuru
- 100 g posne čokolade
- 2 kašike ulja
Umutite šećer sa džem, dodajte cimet, vodu, izrendane jabuke, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite varjačom, a zatim umešajte orahe i suvo grožđe. Smesu sipajte u pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Kada se kolač ohladi, pripremite glazuru, po želji. U šerpi na tihoj vatri rastopite izlomljenu čokoladu sa dve kašike ulja, mešajući dok se ne sjedini. Vruću glazuru prelijte preko ohlađenog kolača, sačekajte da se stegne, pa isecite i poslužite.
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)