U domu porodice Rokvić nedavno je obeležena krsna slava, kada je za većinu delicija koje su se našle na stolu kao i obično bila zadužena domaćica, Slavica Rokvić.
Udovica Marinka Rokvića dočekala je svoje najmilije sa brojnim specijalitetima kako bi obeležili ovaj sveti dan, a recept za slavsko žito ove vrsne kuvarice mnogi su prepisali.
Instagram
Slavica je na društvenim mrežama podelila kako je ispalo njeno slavsko žito, a u nastavku možete pročitati recept.
Recept za slavsko žito – sastojci:
300 gr pšenice (žita) ''belije''
300 gr mlevenih oraha
oko 250 gr šećera
malo vanil šećera
muskatni oraščić
malo cimeta (na vrh noža)
Priprema:
Pšenicu dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veći sud (jer bubri prilikom kuvanja) i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak.
Pročitajte Kad se udruže svekrva i snaja, privatni biznis porodice Rokvić donosi bogatstvo
Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To uraditi četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se, što je dobro.
Kad četvrti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, staviti na hladno mesto, poklopiti posudu poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena.
Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti ga.
Instagram
U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe (pre mešanja odvojiti malo mlevenih oraha i poneku lepu polutku za ukrašavanje) i malo šećera. Dodati vanilu, trun cimeta i morskog oraščića (preći par puta preko rendeta, jer ima intenzivan miris i ukus).
Pošto Slavica ne voli da žito bude suvo, dodaje pomalo vode od kuvanja.
Pročitajte Najukusnija posna pita po receptu Slavice Rokvić, ima samo 4 sastojka
Probajte žito, ako vam se učini da nije dovoljno slatko, dodajte još šećera, ukupno oko 250 gr. Žito stavite u lepu činijicu, pospite ga mlevenim orasima i ukrasite polutkama oraha.
- Rano ujutro, na dan krsne slave, domaćin odnosi žito u crkvu, gde ga sveštenik osvešta. Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita - zaključila je Slavica.
Instagram
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)