U domu porodice Rokvić nedavno je obeležena krsna slava, kada je za većinu delicija koje su se našle na stolu kao i obično bila zadužena domaćica, Slavica Rokvić.
Udovica Marinka Rokvića dočekala je svoje najmilije sa brojnim specijalitetima kako bi obeležili ovaj sveti dan, a recept za slavsko žito ove vrsne kuvarice mnogi su prepisali.
Instagram
Slavica je na društvenim mrežama podelila kako je ispalo njeno slavsko žito, a u nastavku možete pročitati recept.
Recept za slavsko žito – sastojci:
300 gr pšenice (žita) ''belije''
300 gr mlevenih oraha
oko 250 gr šećera
malo vanil šećera
muskatni oraščić
malo cimeta (na vrh noža)
Priprema:
Pšenicu dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veći sud (jer bubri prilikom kuvanja) i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak.
Pročitajte Kad se udruže svekrva i snaja, privatni biznis porodice Rokvić donosi bogatstvo
Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To uraditi četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se, što je dobro.
Kad četvrti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, staviti na hladno mesto, poklopiti posudu poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena.
Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti ga.
Instagram
U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe (pre mešanja odvojiti malo mlevenih oraha i poneku lepu polutku za ukrašavanje) i malo šećera. Dodati vanilu, trun cimeta i morskog oraščića (preći par puta preko rendeta, jer ima intenzivan miris i ukus).
Pošto Slavica ne voli da žito bude suvo, dodaje pomalo vode od kuvanja.
Pročitajte Najukusnija posna pita po receptu Slavice Rokvić, ima samo 4 sastojka
Probajte žito, ako vam se učini da nije dovoljno slatko, dodajte još šećera, ukupno oko 250 gr. Žito stavite u lepu činijicu, pospite ga mlevenim orasima i ukrasite polutkama oraha.
- Rano ujutro, na dan krsne slave, domaćin odnosi žito u crkvu, gde ga sveštenik osvešta. Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita - zaključila je Slavica.
Instagram
Pročitajte još
Krem čorba od pečuraka je jelo u kom i Ceca rado uživa, a evo kako je sprema
Krem čorba od pečuraka po receptu Cece Ražnatović
16/02/2025
Saznajte višeZaljubite se u luksuz ovog februara, jer XYZ donosi dodatni popust na vaše omiljene brendove
XYZ prodavnice pripremile su ekskluzivnu ponudu za Dan zaljubljenih
14/02/2025
Saznajte višeČokolada, slatki afrodizijak: Zavodljivi ukusi za Dan zaljubljenih (recept)
Čokolada je afrodizijak bez kog se ne može
13/02/2025
Saznajte višeNataša Pavlović se prepolovila, trik sa večerom skinuo 20 kg
Dijeta Nataše Pavlović čini čuda
13/02/2025
Saznajte višeLjubav, znanje i podrška na jednom mestu - naučite programiranje u Cubes School
Cubes School veruje da je ključ u tri stvari: pažnji, deljenju i zajedničkom slavlju uspeha
13/02/2025
Saznajte više
Komentari (0)