Koliko su ovsene kaše zaista zdrave?

Koliko su ovsene kaše zaista zdrave?

Autor: | 11/03/2020

0

Jesu li osvene kaše, za koje su se mnogi odlučili umesto klasičnog doručka, zaista toliko dobre kao što se misli?

Dobar i slasan doručak, nešto baš masno i jako zamenili ste ovsenim kašama. Želite da promenite način ishrane, da oslabite i budete zdraviji, što je sasvim u redu. Međutim, jesu li ovsene kaše baš toliko dobre za naš organizam kao što vlada mišljenje? Da li je to zaista tako ili je sve samo varka otkrila je dijetolog dr sc med Tatjana Mraović.

 

- Jedan od vodećih imunostimulatora današnjice je beta-glukan. Radi se o polisaharidu dugog lanca koji se u prirodi nalazi u žitaricama i gljivama. Najčešće se dobija iz kvasca, slada, zobi i ječma. Svojim delovanjem pomaže kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, kao i kod autoimunih oboljenja - objasnila je Tatjana Mraović za namojnačin#instagram.

Pet brzih i lakih doručaka za pet radnih dana

Kako ovsene kaše deluju na naš organizam?

- Ovsena kaša sadrži beta-glukan, suptancu koja snižava nivo holesterola u krvi i utiče na izbacivanje slobodnih radikala iz organizma. Ako u činiju s ovsenom kašom narendate jabuku s korom, zaštitićete organizam. Jer jabuka je bogta pektinom, koji sprečava apsorpciju holesterola u crevima i podstiče njegovo izbacivanje iz organizam. Bilo bi idealno da ovsenu kašu jedete bar tri puta nedeljno - napomenula je Tatjana, potvrdivši i da je zaista dobro započeti dan čašom vode.

 

Šta se dobije kada se dan počne čašom vode, čajem, ili  čašom tople vode s limunom?

- Dan se može početi i čajem, s limunom ili bez njega, ponekad s malo meda ili, pak, ceđenom pomorandžom kojoj ste dodali vodu. Svakog jutra popijete jednu ili dve čaše vode, a treba je piti i kasnije, u količinama koje ja zovem prijatnim - rekla je doktorka, uz napomenu da voda izvlači višak soli i toksine.

Doručak koji ćete voleti: Budite srećni i fit uz ove specijalne palačinke

- Voda razređuje krv i tako iz ćelija povlači toksine, višak soli i svega što im nije potrebno. Dobro hidriran organizam ima brži metabolizam. Upravo zato što su ćelije oslobođene nepotrebnog viška. Preporučujem sedam do devet čaša vode. A pravi savet je – ne dozvolite da budete žedni. Kad osetite žeđ već vam nedostaje voda u organizmu. Takvo ubrzavanje metabolizma veoma je važno, jer predstavlja jedan od tri načina da se lakše postigne i održava željena težina - izjavila je naš dijetolog Mraović.

Ona je naglasila i objasnila da nije bitno da li je voda topla ili hladna, jer je telo dovodi na određenu temperaturu.

 

Treba li popiti toplu ili hladnu vodu?

- I toplu i hladnu telo dovodi na temperature od 37 stepeni, kolika je njegova unutrašnja temperatura. Da bi je ohladilo ili zagrejalo, ono potroši poneku kaloriju, što i nije tako loše - zaključila je dijetolog dr sc med Tatjana Mraović.

 

hellomagazin.rs guliver/getty