Recept Nede Ukraden za raštan
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić kaže da je biljka raštan moćnija od kupusa i koprive zajedno, a Neda Ukraden rešila je da baš ovo čudo iskoristi za ručak!
- Odličan je za probavni sistem. Bolji je od kupusa. Dobro skuvan raštan ne sme da gorči. Ako se dobro popari, treba manje da se kuva, a ako ne, onda je potrebno 10 do 12 sati. To je tradicionalna hrana, samo polako, treba svako da se navikne.
Onaj ko jede dva do tri puta nedeljno raštan, nema opstipaciju. Bolji je čak i od koprive, to je čudo božije - rekao je dr Voja tokom gostovanja na TV Prva.
Tako se moćni raštan našao se na stolu pevačice Nede Ukraden koja očigledno zna tajne njegove dobrobiti, ali i dobro je poznato da raštan rađa baš u zavičaju legendarne pevačice.
Od raštana se može napraviti više vrsta jela, ali jedno od najslasnijih je takozvani crnogorski raštan.
Ovaj recept sadrži više vrsta mesa i povrća., ali imajte na umu da će vam trebati neko vreme da ga spremite - neće biti baš tako brzo gotov.
Pročitajte: Da li biste prepoznali Nedu Ukraden na starim fotografijama?
No, kada ga probate, shvatićete da je svaki minut posvećen spremanju ovog jela i te kako vredeo.
Sastojci:
- listovi raštana - oko pola kilograma
- kobasica, suva rebra, slanina - oko pola kilograma
- krompir - 3-4 komada
- crni luk - 2-3 glavice
- šargarepa - 2-3 komada
- beli luk - 3-4 čena
Priprema:
Prvi korak je da operete listove raštana, a onda isecite tvrdi deo. Posle toga ih skuvajte ih u šerpi sa ključalom i posoljenom vodom.
Slaninu, rebarca i kobasicu isecajte na komadiće. Nakon toga stavite meso u šerpu sa vodom.
Negde na pola kuvanja procedite raštan isekcajte ga na sitno, a onda dodajte i meso. Posle toga dodajte iseckani crni luk, krompir i šargarepu.
Kuvajte nekih tridesetak minuta pošto ćete prethodno poklopiti šerpu, a posle smanjite vatru i kuvajte još 45-60 minuta, prenosi Glossy.
Pročitajte još
Ovakav luksuz nije imao ni u Milanu, zavirite u beogradski dom Dekija Stankovića
Dom Dejana Stankovića odiše luksuzom
11/12/2024
Saznajte višeEKSKLUZIVNO! Zavirite u apartman gde će Ceca spavati 1. januara za Music Week na Kopaoniku! FOTO
Apartman u kome će Ceca spavati 1. januara
11/12/2024
Saznajte višeNi rasol, ni kafa: Doktorka Katarina Bajec savetuje kako pobediti mamurluk
Katarina Bajec zna kako se leči mamurluk
08/12/2024
Saznajte višeU domu Ane i Bastijana zavladala praznična atmosfera, jedna jelka nije bila dovoljna
Dom Ane Ivanović i Bastijana Švajnštajgera spreman je za novogodišnje i božićne praznike
07/12/2024
Saznajte više
Komentari (1)
Za mene je ukusniji hercegovacki, i sama priprema.