Ovo je najzdraviji način pripreme jaja: Iskoristite hranljive materije, a izbegnite holesterol

Ovo je najzdraviji način pripreme jaja: Iskoristite hranljive materije, a izbegnite holesterol

Autor: | 12/03/2024

0

Priprema jaja na najzdraviji način

Jaja spadaju u namirnice životinjskog porekla i ubrajaju se u jednu od najzdravijih vrsta hrane.

U nutritivnom sastavu jaja, koja se sastoje od žumanceta i belanceta, dominiraju proteini, zdrave masti, mnogi vitamini i minerali.

Dobar su izvor biotina, poznatog i kao vitamin B7, važnog nutrijenta koji se koristi u metabolizmu masti i šećera.

Shutterstock

 

 

Jaja su nezaobilazni sastojak brojnih jela, često prvi izbor za doručak, a mogu se pripremiti na različite načine.

Pročitajte: Svi misle da su zdrava, ali... Jelene Đoković upozorava, OVA jaja ne bi trebalo da jedemo!

Međutim, treba imati u vidu da ako se prave u vidu omleta ili kajgane, što podrazumeva visoku temperaturu i veće količine masti, smanjuje se nivo vitamina i oksidansa u njima. Istovremeno, raste nivo holesterola, što povećava rizik od srčanih bolesti.

Shutterstock

 

Istraživanja su pokazala da će jaja sačuvati svoja hranljiva svojstva ako se konzumiraju kuvana. Činjenica je da ljudsko telo može da iskoristi čak 91 odsto proteina iz kuvanih jaja, a iz sirovih samo 51 odsto.

Pročitajte: Da li su jaja zaista zdrava?

Kraće i manje vruće metode kuvanja uzrokuju manju oksidaciju holesterola i pomažu da se sačuva većina hranljivih materija u njima.

Stoga bi najzdraviji način pripreme jaja bilo poširanje, odnosno stavljanje u vruću, a ne kipeću vodu, u kojoj se kuvaju do tri minuta.

Preporuka je da se u vodu u kojoj se poširaju jaja ne dodaje so, jer će se tako razrediti belance.

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović Shutterstock

Pročitajte još

Najnovije vesti