Recept Olivere Balašević za neodoljive šnenokle
Da li znate nekoga ko ne voli šnenokle? Ni mi. Jedna od omiljenih poslastica u ovom delu sveta vraća nas pravo u detinjstvo i asocira na neke bezbrižne dane, a mnogi se sećaju kako ih je Milena Dravić nudila u svakoj epizodi nekad popularne „Metle bez drške“, sa sve simpatičnim izgovorom slova Š.
Lako i brzo se prave, još brže nestaju s tanjira, te su savršen desert posle nedeljnog ručka. I svakog drugog ručka, dodaćemo.
Pročitajte: Slatke, sočne, tope se u ustima! U kuhinji Olje Balašević prave se najbolje urmašice
Šnenokle, koje vode poreklo iz Francuske, u različitim zemljama imaju različiti naziv: poznate su kao „plutajuće ostrvo“ na engleskom govornom području, Nemci iz zovu „snežno jaje“, Mađari „mleko od ptice“...
Rado se prave i u domu porodice Balašević. „Pitamo ih: ’Ljudi, dokle?’ Kažu: ’Čekaj, još šnenokle’“, pevao je nekada Panonski mornar u svom „gastronomskom" hitu „Al’ se nekad dobro jelo“, a njegova supruga pokazala je pratiocima na Instagramu kako ona sprema tu poslasticu.
Recept Olivere Balašević za neodoljive šnenokle nikog nije ostavio ravnodušnim, a imala je isto tako neodoljivog pomoćnika...
Društvo joj je pravio najslađi pomoćnik, unuka Vera. „Dobro je imati tako iskusnog asistenta za spremanje šnenokli“, napisala je Olja u Insta storiju. Sigurni smo da su svi ukućani uživali u „snežnom“ desertu.
Kao što smo već pomenuli, lako se pripremaju. Ovom prilikom prilažemo standardni recept. Od sastojaka je potrebno: litar mleka, 4 do 6 jaja, 100 grama šećera, kašika brašna, kesica vanilinog šećera.
Prvo odvojte belanca od žumanaca i mutite ih mikserom sa tri kašike šećera da dobijete finu oblačastu smesu. Mleko sipajte u šerpu i grejte da provri, pa smanjite temperaturu i dodajte tri kašike šećera i vanilin šećer.
Kašikom vadite oblake od belanaca i lagano ih spustajte u mleko. Kuvajte minut i po do dva sa svake strane. Izvadite ih i poređajte u činiju. Žumanca umutite sa preostalim šećerom i kašikom brašna, pa uz stalno mešanje kuvajte sa mlekom da dobijete zgusnuti krem.
Pročitajte: Mekane kao duša - Krofne Olivere Balašević su priča za sebe, prilažemo recept
Kada se krem prohladi, sipajte ga preko oblaka od belanaca. I to je sve. Po želji možete posuti sirupom od karamele ili čokoladnim mrvicama. I uživajte! Već na prvi zalogaj vratićete se u detinjstvo.
Slične Vesti
Jednostavno, ukusno i okrepljujuće: Olivera Balašević otkriva recept za jelo svog detinjstva
Recept Olje Balašević za krompir-čorbu izvrsan je za hladnije doba godine
30/10/2021
Saznajte višePročitajte još
Imala 120 kg, smršala 50: Ovo je jelovnik Jelene Dokić zbog koga danas izgleda bolje nego ikada
Jelovnik Jelene Dokić zbog koga danas izgleda lepo
22/01/2025
Saznajte višeŽelite više novca? Ovo pravilo je magnet za privlačenje obilja
Pravila za privlačenje obilja po feng šuiju
22/01/2025
Saznajte višeNeodoljivo ukusno: Otkrivamo tajnu savršenog bavarskog peciva koje osvaja čula (recept)
Recept za bavarsko pecivo je ono za čim traga svaki iole pristojan gurman
22/01/2025
Saznajte višeNa Jovanjdan nikako nemojte jesti i piti ovo, zaboravljeni običaji koje godinama kršimo
Običaji za Svetog Jovana su ovi
20/01/2025
Saznajte višePrava domaćica zna: Kako da slavski kolač ne puca?
Kako da slavski kolač ne puca? Pitanje je koje muči i najveštije domaćice
19/01/2025
Saznajte višeDvorište Nataše Ninković je omiljeno mesto za okupljanje, botanička bašta u srcu Beograda
Dvorište Nataše Ninković je poput botaničke bašte
19/01/2025
Saznajte više
Komentari (0)