Recept Olivere Balašević za neodoljive šnenokle
Da li znate nekoga ko ne voli šnenokle? Ni mi. Jedna od omiljenih poslastica u ovom delu sveta vraća nas pravo u detinjstvo i asocira na neke bezbrižne dane, a mnogi se sećaju kako ih je Milena Dravić nudila u svakoj epizodi nekad popularne „Metle bez drške“, sa sve simpatičnim izgovorom slova Š.
Mirko Tabašević
Lako i brzo se prave, još brže nestaju s tanjira, te su savršen desert posle nedeljnog ručka. I svakog drugog ručka, dodaćemo.
Pročitajte: Slatke, sočne, tope se u ustima! U kuhinji Olje Balašević prave se najbolje urmašice
Šnenokle, koje vode poreklo iz Francuske, u različitim zemljama imaju različiti naziv: poznate su kao „plutajuće ostrvo“ na engleskom govornom području, Nemci iz zovu „snežno jaje“, Mađari „mleko od ptice“...
Shutterstock
Rado se prave i u domu porodice Balašević. „Pitamo ih: ’Ljudi, dokle?’ Kažu: ’Čekaj, još šnenokle’“, pevao je nekada Panonski mornar u svom „gastronomskom" hitu „Al’ se nekad dobro jelo“, a njegova supruga pokazala je pratiocima na Instagramu kako ona sprema tu poslasticu.
Recept Olivere Balašević za neodoljive šnenokle nikog nije ostavio ravnodušnim, a imala je isto tako neodoljivog pomoćnika...
Instagram/olivera.balasevic
Društvo joj je pravio najslađi pomoćnik, unuka Vera. „Dobro je imati tako iskusnog asistenta za spremanje šnenokli“, napisala je Olja u Insta storiju. Sigurni smo da su svi ukućani uživali u „snežnom“ desertu.
Kao što smo već pomenuli, lako se pripremaju. Ovom prilikom prilažemo standardni recept. Od sastojaka je potrebno: litar mleka, 4 do 6 jaja, 100 grama šećera, kašika brašna, kesica vanilinog šećera.
Prvo odvojte belanca od žumanaca i mutite ih mikserom sa tri kašike šećera da dobijete finu oblačastu smesu. Mleko sipajte u šerpu i grejte da provri, pa smanjite temperaturu i dodajte tri kašike šećera i vanilin šećer.
Shutterstock
Kašikom vadite oblake od belanaca i lagano ih spustajte u mleko. Kuvajte minut i po do dva sa svake strane. Izvadite ih i poređajte u činiju. Žumanca umutite sa preostalim šećerom i kašikom brašna, pa uz stalno mešanje kuvajte sa mlekom da dobijete zgusnuti krem.
Pročitajte: Mekane kao duša - Krofne Olivere Balašević su priča za sebe, prilažemo recept
Kada se krem prohladi, sipajte ga preko oblaka od belanaca. I to je sve. Po želji možete posuti sirupom od karamele ili čokoladnim mrvicama. I uživajte! Već na prvi zalogaj vratićete se u detinjstvo.
Shutterstock
Slične Vesti
Jednostavno, ukusno i okrepljujuće: Olivera Balašević otkriva recept za jelo svog detinjstva
Recept Olje Balašević za krompir-čorbu izvrsan je za hladnije doba godine
30/10/2021
Saznajte višePročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)