Poslastica koja će vas vratiti u detinjstvo: Neodoljive šnenokle iz kuhinje Olivere Balašević

Poslastica koja će vas vratiti u detinjstvo: Neodoljive šnenokle iz kuhinje Olivere Balašević

Autor: | 26/02/2024

0

Recept Olivere Balašević za neodoljive šnenokle

Da li znate nekoga ko ne voli šnenokle? Ni mi. Jedna od omiljenih poslastica u ovom delu sveta vraća nas pravo u detinjstvo i asocira na neke bezbrižne dane, a mnogi se sećaju kako ih je Milena Dravić nudila u svakoj epizodi nekad popularne „Metle bez drške“, sa sve simpatičnim izgovorom slova Š.

Mirko Tabašević

 

Lako i brzo se prave, još brže nestaju s tanjira, te su savršen desert posle nedeljnog ručka. I svakog drugog ručka, dodaćemo.

Pročitajte: Slatke, sočne, tope se u ustima! U kuhinji Olje Balašević prave se najbolje urmašice

Šnenokle, koje vode poreklo iz Francuske, u različitim zemljama imaju različiti naziv: poznate su kao „plutajuće ostrvo“ na engleskom govornom području, Nemci iz zovu „snežno jaje“, Mađari „mleko od ptice“...

Shutterstock

 

Rado se prave i u domu porodice Balašević. „Pitamo ih: ’Ljudi, dokle?’ Kažu: ’Čekaj, još šnenokle’“, pevao je nekada Panonski mornar u svom „gastronomskom" hitu „Al’ se nekad dobro jelo“, a njegova supruga pokazala je pratiocima na Instagramu kako ona sprema tu poslasticu.

Recept Olivere Balašević za neodoljive šnenokle nikog nije ostavio ravnodušnim, a imala je isto tako neodoljivog pomoćnika...

Instagram/olivera.balasevic

 

Društvo joj je pravio najslađi pomoćnik, unuka Vera. „Dobro je imati tako iskusnog asistenta za spremanje šnenokli“, napisala je Olja u Insta storiju. Sigurni smo da su svi ukućani uživali u „snežnom“ desertu.

Kao što smo već pomenuli, lako se pripremaju. Ovom prilikom prilažemo standardni recept. Od sastojaka je potrebno: litar mleka, 4 do 6 jaja, 100 grama šećera, kašika brašna, kesica vanilinog šećera.

Prvo odvojte belanca od žumanaca i mutite ih mikserom sa tri kašike šećera da dobijete finu oblačastu smesu. Mleko sipajte u šerpu i grejte da provri, pa smanjite temperaturu i dodajte tri kašike šećera i vanilin šećer.

Shutterstock

 

Kašikom vadite oblake od belanaca i lagano ih spustajte u mleko. Kuvajte minut i po do dva sa svake strane. Izvadite ih i poređajte u činiju. Žumanca umutite sa preostalim šećerom i kašikom brašna, pa uz stalno mešanje kuvajte sa mlekom da dobijete zgusnuti krem.

Pročitajte: Mekane kao duša - Krofne Olivere Balašević su priča za sebe, prilažemo recept

Kada se krem prohladi, sipajte ga preko oblaka od belanaca. I to je sve. Po želji možete posuti sirupom od karamele ili čokoladnim mrvicama. I uživajte! Već na prvi zalogaj vratićete se u detinjstvo.

Shutterstock

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Mirko Tabašević

Slične Vesti

Pročitajte još