Recept Jugoslave Drašković za marokanski tažin
Jugoslava Drašković osvojila nas je davnih devedesetih kao Đina u „Srećnim ljudima“, a nedavno je zaigrala u još jednoj hit seriji, „Igia sudbine“. Poznata glumica u slobodno vreme voli da se posveti porodici, ćerki Maši i svojim hobijima. Jedan od njih je kuvanje.
Instagram
Instagram publika već zna da je Jugoslava vrsna kuvarica. To je pokazala i u emisiji “Praktična žena” pre dve godine, kada je pripremala bolonjeze rolnice, koje je predstavila kao „svoju izmišljotinu“.
Pročitajte: Gorica Popović ima sjajan predlog za hladne zimske dane - Pivski hleb koji će očarati sva vaša čula
Nedavno je otkrila još jedan neobičan recept. Kombinacija jagnjeći tažin, raštan i kus-kus. „Ogladneh“, poručio joj je jedan pratilac kada je video kako obrok dobro izgleda u tanjiru.
Instagram
A pošto smo i mi ogladneli, morali smo – i za nas i za vas – da pronađemo recept za tažin, tradicionalno marokansko jelo koje se uglavnom sprema sa jagnjetinom, piletinom i povrćem. Tažin je i naziv posude u kojoj se ovaj specijalitet kuva i servira.
Ljubitelji jačih i egzotitčnijih ukusa biće oduševljeni. Obično se služi uz kus-kus kako bi se ti ukusi doveli u ravnotežu. Za varijantu sa jagnjetinom potrebno vam je 750 grama jagnjećeg vrata isečenog na šnicle debljine do tri centimetra.
Instagram
Od sastojaka vam trebaju još dve glavice luka koji ćete iseckati, dva zgnječena čena belog luka, suncokretovo ulje, komad svežeg đumbira, celer, 400 grama seckanog paradajza, do pola litre bujona (obično jagnjeći ako spremate jagnjetinu), kašika-dve pasiranog paradajza, konzerva leblebija (400 grama), naseckani peršun, osam iseckanih suvih kajsija, dva limuna isečena na kriške, dve kašičice harisa-sosa, kašika meda i začini: po kašika korijandera, cimeta i kima.
Instagram
Rernu zagrejte na 150 stepeni. Ako nemate posudu za tažin, možete da koristite veliki tiganj sa poklopcem. Prvo na ulju nekoliko minuta propržite meso da dobije zlatnu boju sa svih strana. Izvadite iz tiganja i odložite na stranu, pa prvo dodajte luk i celer koje ćete pržiti dok ne postanu smeđi.
Pročitajte: Zdravo i lako - Suzana Mančić otkrila recept omiljenog jela njenog Simeona, jednostavnije od ovoga ne može
Dodajte beli luk i đumbir, naspite začine, a potom stavite i ostale sastojke. Prokuvajte zajedno uz stalno mešanje, dodajte meso, biber i so po želji. Poklopite i stavite u rernu da se peče jedan sat.
Kada izvadite iz rerne, dodajte leblebije i ponovo začinite ako je potrebno. Vratite u rernu bez poklopca i pecite oko pola sata. Ostavite da se malo ohladi, pa poslužite uz kus-kus.
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)