Recept Jugoslave Drašković za marokanski tažin
Jugoslava Drašković osvojila nas je davnih devedesetih kao Đina u „Srećnim ljudima“, a nedavno je zaigrala u još jednoj hit seriji, „Igia sudbine“. Poznata glumica u slobodno vreme voli da se posveti porodici, ćerki Maši i svojim hobijima. Jedan od njih je kuvanje.
Instagram publika već zna da je Jugoslava vrsna kuvarica. To je pokazala i u emisiji “Praktična žena” pre dve godine, kada je pripremala bolonjeze rolnice, koje je predstavila kao „svoju izmišljotinu“.
Pročitajte: Gorica Popović ima sjajan predlog za hladne zimske dane - Pivski hleb koji će očarati sva vaša čula
Nedavno je otkrila još jedan neobičan recept. Kombinacija jagnjeći tažin, raštan i kus-kus. „Ogladneh“, poručio joj je jedan pratilac kada je video kako obrok dobro izgleda u tanjiru.
A pošto smo i mi ogladneli, morali smo – i za nas i za vas – da pronađemo recept za tažin, tradicionalno marokansko jelo koje se uglavnom sprema sa jagnjetinom, piletinom i povrćem. Tažin je i naziv posude u kojoj se ovaj specijalitet kuva i servira.
Ljubitelji jačih i egzotitčnijih ukusa biće oduševljeni. Obično se služi uz kus-kus kako bi se ti ukusi doveli u ravnotežu. Za varijantu sa jagnjetinom potrebno vam je 750 grama jagnjećeg vrata isečenog na šnicle debljine do tri centimetra.
Od sastojaka vam trebaju još dve glavice luka koji ćete iseckati, dva zgnječena čena belog luka, suncokretovo ulje, komad svežeg đumbira, celer, 400 grama seckanog paradajza, do pola litre bujona (obično jagnjeći ako spremate jagnjetinu), kašika-dve pasiranog paradajza, konzerva leblebija (400 grama), naseckani peršun, osam iseckanih suvih kajsija, dva limuna isečena na kriške, dve kašičice harisa-sosa, kašika meda i začini: po kašika korijandera, cimeta i kima.
Rernu zagrejte na 150 stepeni. Ako nemate posudu za tažin, možete da koristite veliki tiganj sa poklopcem. Prvo na ulju nekoliko minuta propržite meso da dobije zlatnu boju sa svih strana. Izvadite iz tiganja i odložite na stranu, pa prvo dodajte luk i celer koje ćete pržiti dok ne postanu smeđi.
Pročitajte: Zdravo i lako - Suzana Mančić otkrila recept omiljenog jela njenog Simeona, jednostavnije od ovoga ne može
Dodajte beli luk i đumbir, naspite začine, a potom stavite i ostale sastojke. Prokuvajte zajedno uz stalno mešanje, dodajte meso, biber i so po želji. Poklopite i stavite u rernu da se peče jedan sat.
Kada izvadite iz rerne, dodajte leblebije i ponovo začinite ako je potrebno. Vratite u rernu bez poklopca i pecite oko pola sata. Ostavite da se malo ohladi, pa poslužite uz kus-kus.
Pročitajte još
Poslednja nedelja pred Uskrs: Vernici treba da ispoštuju OVE običaje, a jedno je strogo zabranjeno
Običaji pred Uskrs koje treba ispoštovati
28/04/2024
Saznajte višeAco Pejović se prepolovio: Sa 100 kilograma do fit linije u pedesetim, evo i kako!
Dijeta Aca Pejovića idealna za brzo mršavljenje
28/04/2024
Saznajte višeProleće u rajskom vrtu: Zavirite u dvorište Jugoslave Drašković u srcu Beograda
Dvorište Jugoslave Drašković u Beogradu raj za oči
28/04/2024
Saznajte višeSavršeno ide uz pečenje, gotov za tren oka: Milica Milša ima sjajan recept za uskršnju trpezu
Recept Milice Milše za uskršnji umak
27/04/2024
Saznajte višeOdržana jubilarna 10. Pro-femina, konferencija magazina "Lepota i zdravlje”
U organizaciji magazina „Lepota i zdravlje”, u četvrtak 25. aprila, u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, održana je jubilarna 10. konferencija Pro-femina
27/04/2024
Saznajte više
Komentari (0)