Recept Jugoslave Drašković za marokanski tažin
Jugoslava Drašković osvojila nas je davnih devedesetih kao Đina u „Srećnim ljudima“, a nedavno je zaigrala u još jednoj hit seriji, „Igia sudbine“. Poznata glumica u slobodno vreme voli da se posveti porodici, ćerki Maši i svojim hobijima. Jedan od njih je kuvanje.
Instagram
Instagram publika već zna da je Jugoslava vrsna kuvarica. To je pokazala i u emisiji “Praktična žena” pre dve godine, kada je pripremala bolonjeze rolnice, koje je predstavila kao „svoju izmišljotinu“.
Pročitajte: Gorica Popović ima sjajan predlog za hladne zimske dane - Pivski hleb koji će očarati sva vaša čula
Nedavno je otkrila još jedan neobičan recept. Kombinacija jagnjeći tažin, raštan i kus-kus. „Ogladneh“, poručio joj je jedan pratilac kada je video kako obrok dobro izgleda u tanjiru.
Instagram
A pošto smo i mi ogladneli, morali smo – i za nas i za vas – da pronađemo recept za tažin, tradicionalno marokansko jelo koje se uglavnom sprema sa jagnjetinom, piletinom i povrćem. Tažin je i naziv posude u kojoj se ovaj specijalitet kuva i servira.
Ljubitelji jačih i egzotitčnijih ukusa biće oduševljeni. Obično se služi uz kus-kus kako bi se ti ukusi doveli u ravnotežu. Za varijantu sa jagnjetinom potrebno vam je 750 grama jagnjećeg vrata isečenog na šnicle debljine do tri centimetra.
![](/data/images/2023-12-01/127827_shutterstock-2180050479-meso-jagnjetina_iff.jpg?t=1701440302)
Instagram
Od sastojaka vam trebaju još dve glavice luka koji ćete iseckati, dva zgnječena čena belog luka, suncokretovo ulje, komad svežeg đumbira, celer, 400 grama seckanog paradajza, do pola litre bujona (obično jagnjeći ako spremate jagnjetinu), kašika-dve pasiranog paradajza, konzerva leblebija (400 grama), naseckani peršun, osam iseckanih suvih kajsija, dva limuna isečena na kriške, dve kašičice harisa-sosa, kašika meda i začini: po kašika korijandera, cimeta i kima.
Instagram
Rernu zagrejte na 150 stepeni. Ako nemate posudu za tažin, možete da koristite veliki tiganj sa poklopcem. Prvo na ulju nekoliko minuta propržite meso da dobije zlatnu boju sa svih strana. Izvadite iz tiganja i odložite na stranu, pa prvo dodajte luk i celer koje ćete pržiti dok ne postanu smeđi.
Pročitajte: Zdravo i lako - Suzana Mančić otkrila recept omiljenog jela njenog Simeona, jednostavnije od ovoga ne može
Dodajte beli luk i đumbir, naspite začine, a potom stavite i ostale sastojke. Prokuvajte zajedno uz stalno mešanje, dodajte meso, biber i so po želji. Poklopite i stavite u rernu da se peče jedan sat.
Kada izvadite iz rerne, dodajte leblebije i ponovo začinite ako je potrebno. Vratite u rernu bez poklopca i pecite oko pola sata. Ostavite da se malo ohladi, pa poslužite uz kus-kus.
Pročitajte još
Upoznajte Friža, maskotu Olimpijskih igara u Parizu, evo šta on predstavlja
Maskota Olimpijskih igara u Parizu
26/07/2024
Saznajte višeIstražite svet portretne fotografije zasnovane na veštačkoj inteligenciji uz HONOR 200 Pro
HONOR 200 Pro, ne samo da ispunjava, već i prevazilazi ova očekivanja
25/07/2024
Saznajte višeAndrija Milošević za godinu dana izgubio 20 kilograma: Redovno vozi bicikl, a evo šta jede
Dijeta Andrije Miloševića skida kilograme i čuva zdravlje
25/07/2024
Saznajte višeVredi probati: Zdrav domaći sok po receptu Slavice Rokvić, idealan za vrele letnje dane
Slavica Rokvić podelila recept za sok od hajdučke trave
24/07/2024
Saznajte višeNišta slađe od mamine kuhinje: Ivana Mihić ne može da odoli Verinom kolaču sa jabukama i nektarinama
Recept Ivane Mihić za kolač sa jabukama
21/07/2024
Saznajte više
Komentari (0)